Dallas Buyers Club

Artikkelstart

Dallas Buyers Club er en amerikansk biografisk dramafilm fra 2013 i regi av Jean-Marc Vallée, etter manus av Craig Borten og Melisa Wallack.

Dallas Buyers Club er basert på historien om rodeo-cowboyen Ron Woodroof, som i 1985 ble diagnostisert med hiv. Ron Woodroof, som selv er svært homofobisk, møter straks på prøvelser fra både et helsevesen drevet av økonomiske insentiver, en ignorant vennegjeng og et Texas som ser på hiv-smittede med frykt og vemmelse. Mens Woodroof kjemper mot sin egen dødsdom, møter han også transpersonen Rayon, og sammen begynner de med storstilt smugling og distribuering av illegale helsemidler. Virksomheten deres skal snart utfordre et samfunn som på flere måter ikke stiller opp for de som er rammet av aidsepidemien.

Matthew McConaughey portretter Ron Woodroof, mens Jared Leto har rollen som Rayon. For sine skuespillerprestasjoner fikk de to både Oscar og Golden Globe for henholdsvis beste mannlige hovedrolle og birolle. Dallas Buyers Club fikk også en Oscar for beste hår og sminke. I andre sentrale roller finner vi Jennifer Garner, Denis O'Hare og Steve Zahn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg