Faktaboks

David Fincher

David Andrew Leo Fincher

Uttale
fˈinʃə
Født
28. august 1962, Denver, Colorado, USA
David Fincher (t. h.) og hovedrolleinnehavere Rooney Mara og Daniel Craig møter pressen etter en visning av The Girl with the Dragon Tattoo i Paris, 2012.
.
Lisens: CC BY 2.0

David Fincher er en filmregissør og -produsent fra USA, og et sentralt navn i sin generasjon. Fincher har blitt Oscar-nominert tre ganger, og har vunnet en rekke priser, deriblant en Emmy, en BAFTA og to Golden Globes. Han er kjent for sin særegne estetikk og visuelle stil, ofte i form av mørke filmer om sosiale utskudd, og mange av dem med litterære forelegg.

Oppstart og regidebut

Han vokste opp i San Anselmo i California, og har bakgrunn fra George Lucas' spesialeffekter-selskap Industrial Light and Magic, reklamefilm og musikkvideo.

Fincher viste sitt regitalent allerede med debuten Alien 3 (1992), og fikk mye oppmerksomhet for den dystre og brutale kriminalthrilleren Seven (1995), hvor to etterforskere jakter på en seriemorder som er inspirert av de syv dødssyndene, og den intelligente samfunnssatiren Fight Club (1999; etter Chuck Palahniuks roman). I begge filmene hadde Brad Pitt en av hovedrollene.

Kritikersuksesser

Thrilleren Panic Room (2002), med Jodie Foster, og politifilmen Zodiac (2007; Gullpalme-nominasjon), basert på virkelige hendelser om etterforskningen av en seriemorder i 1960-tallets California, fikk begge en heller lunken mottakelse. Den fantasifulle og originale The Curious Case of Benjamin Button (Den fantastiske historien om Benjamin Button, 2008) og særlig The Social Network (2010; Golden Globe), basert på livet til Facebook-grunnleggeren Mark Zuckerberg, derimot, ble kritikersuksesser. Fincher ble nominert til Oscar for beste regi for begge.

Mørke thrillere

Året etter regisserte han en nyversjon av thrilleren The Girl With the Dragon Tattoo (2011), først filmatisert av Niels Arden Oplev som Män Som Hatar Kvinnor (2009), etter Stieg Larssons millionselgende krimroman, og fortsatte over samme lest med krimthrilleren Gone Girl (2014; Golden Globe-nominasjon), en adapsjon av Gillian Flynns populære roman, med Ben Affleck i hovedrollen.

Fincher returnerte nok en gang til et av sine favorittemaer, seriemordere, med Netflix-serien Mindhunter (2017-2019). Deretter gjorde han et uventet valg da han regisserte Mank (2020), en biografisk dramakomedie skutt i svart-hvitt og basert på livet til den alkoholiserte manusforfatteren Herman J. Mankiewicz, portrettert av Gary Oldman.

Som musikkvideo-regissør har David Fincher jobbet med artister som Madonna, George Michael og Justin Timberlake.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg