Omslag 1939
Omslag 1939
Av .

Janus var et tidsskrift i perioden 1933-41, grunnlagt, eid og utgitt av dikteren Alf Larsen (1885-1967). Tidsskriftet var basert på hans antroposofiske grunnsyn. Larsen hadde møtt antroposofien i 1925 og hadde som ambisjon å gjøre den «kulturfähig» i det norske samfunn. Antall abonnenter oversteg aldri 1000.

Larsen engasjerte seg i mellomkrigstidens kulturkamper om nasjonalisme, kommunisme, Oxfordbevegelsen, psykoanalysen og mye annet. Larsen stod selv for svært mange av artiklene, men hadde en god støtte i sin viktigste medarbeider, dansken Johannes Hohlenberg (1881–1960) som også var redaktør av tidsskriftet Vidar. I Janus publiserte Larsen også sine rent litterære essays.

Da tidsskriftet gikk inn i 1941, under andre verdenskrig, var det fordi Larsen mente det nå var blitt «for mørkt til å skrive». Det siste nummeret i 1941-årgangen presenterte en bred fremstilling av antroposofien.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Terje Simonsen: Janus: et tidsskrift og en tid: idéhistoriske perspektiver på tidsskriftet Janus og mellomkrigstidens idekamper (2001).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg