Jane X. Luu

Faktaboks

Jane X. Luu
Født
1963
Jane X. Luu
.
Lisens: fri

Jane X. Luu er amerikansk astronom. Hun er for tiden ansatt i stilling som Professor II ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk, Institutt for geofag, Universitetet i Oslo.

Luu er født i Sør-Vietnam og kom som barn med sin familie som flyktninger til USA i 1975. Jane Luu studerte fysikk ved Stanford University, California.

Under et studieopphold ved NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL), Pasadena, fattet hun stor interesse for planetastronomi og innledet et fruktbart samarbeid med professor David C. Jewitt i leting etter fjerne, lyssvake objekter i Kuiperbeltet. De påviste det første objektet i 1992, som fikk navnet QB1, og de har senere vist at Kuiperbeltet inneholder mer enn 70 000 legemer av is og stein større enn 100 kilometer i utstrekning, i baner rundt Solen.

Luu mottok i 2012 Kavliprisen i astrofysikk sammen med David Jewitt og Michael E. Brown for deres viktige bidrag til ny forståelse og kunnskap om solsystemets tidligste historie. Hennes betydelige bidrag til planetforskningen understrekes også ved at asteroiden 5430 Luu har fått bære hennes navn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg