Faktaboks

Jakob Skarstein
Jakob Sæthre Skarstein
Født
7. juni 1921, Ålesund
Død
6. august 2021, Bergen
Virke
Kringkastingsmann
Familie

Foreldre: Disponent, sivilingeniør Karl Skarstein (1892–1941) og Svanhild Sæthre (1898–1941).

Gift i 1965 med fjernsynsmedarbeider, senere stortingsrepresentant Inger-Lise Haug (1937–), datter av skreddermester Alf Oddmund Haug (1902–1976) og kontor-/kassadame Mary Gudrun Egeberg (1904–1985).

Jakob Skarstein
Jakob Skarstein på 80-årsdagen i 2001
Av /Aftenposten/NTB.

Jakob Skarstein var en norsk kringkastingsmedarbeider. Han var en av de viktigste pionerene i radioen etter andre verdenskrig. Han var hele tiden knyttet til NRKs kontor i Bergen (1945–1991), først til lokalradioen, senere til de riksdekkende sendingene. Skarstein er kjent som skaper av programposten Middagsstunden, som representerte en ny bruk av radioen som kontaktskaper. Han er også kjent for sin samling bergensviser, Den nystemte, som ble den klassiske bergenske sangbok.

Bakgrunn

Skarstein tok examen artium i Ålesund i 1940 og handelsgymnas i Bergen året etter. Han var så vidt innom jusstudiet, men gikk allerede i 1941 over til journalist- og reklameutdanning. Under andre verdenskrig hadde han blant annet praksis i hotell- og reklamefag og var meget aktiv i det illegale kulturarbeidet i Bergens Dramatiske Klubb, som skapte noen av de største skuespillerne og tekstforfatterne i etterkrigstiden.

Radiokarriere

Skarsteins radiokarriere startet 7. mai 1945, da han ble bedt om å forberede frie norske sendinger på Bergen lokal. Tyskerne okkuperte fremdeles studioene i Strandgaten 18, og først to dager senere kunne Skarstein og hans sjef Einar Meidell Hopp motta den tyske radiokapitulasjon i Bergen og få ut de første frie sendingene. Til gjengjeld ble reporter Jakob Skarstein den første nordmann som steg i land fra den britiske jageren HMS Woolsey da den ankom Bergen. Han hadde bordet krigsskipet i skjærgården vest for Bergen.

Hele sin radiokarriere var Skarstein ansatt ved NRKs kontor i Bergen, fra 1945 til han ble pensjonert som redaksjonssjef i 1991. Han tjenestegjorde riktignok som sjef for NRKs Finnmarkskontor en periode i 1962, var stipendiat ved FNs radio i 1949 og tilbrakte fremfor alt to viktige år i BBCs norske sendinger under Anthony Martin i 1952–1954.

Som reporter var Skarstein først og fremst ekspert på direktesendinger – han fulgte Amerikabåten fra Stavanger til Bergen hver måned, han hadde faste 17. mai-sendinger, og han hadde sendinger fra Festspillene i Bergen fra starten i 1953. Sin største innsats gjorde han likevel da han i 1966 skapte programposten Middagsstunden. NRK-direktør Torolf Elster ønsket å ha sammenhengende radioprogram hele dagen og trengte et fast innslag på tidlig ettermiddag. Sammen med sin assistent Wenche Margrethe Myhre gjorde Skarstein denne daglige posten til ikke bare en hyggestund, men også et viktig forum for nyttig og engasjert informasjon til eldre radiolyttere. Dette var en helt ny bruk av radioen som kontaktskaper.

Et annet fast programinnslag som ble sterkt preget av Skarsteins form, var kabareten Festspillopper, et program som fulgte Festspillene fra dag til dag, med en atmosfære som gjorde at besøkende internasjonale stjerner trivdes like godt som de mer folkelige gjestene. Mye av suksessen skyldtes Skarsteins utpregede evne til å få kontakt med mennesker og skape en avslappet atmosfære. Hans første assistent i disse programmene var skuespilleren Inger Marie Andersen, deretter landets første fjernsynsvertinne Inger Lise Haug, som han giftet seg med i 1965. Hun hadde senere en politisk karriere som stortingsrepresentant for Høyre i perioden 1977–1989 og som naturverner.

Visedikter og visesamler

Like sentral som radiomannen Jakob Skarstein ble visedikteren og visesamleren Jakob Skarstein. Bakgrunnen fra Bergens Dramatiske Klubb kom til nytte i Norsk Amatørteaterforbund i 1945–1947, i Studentersamfunnet i Bergen, hvor han var leder i 1948–1949, og særlig i Samfundets regelmessige revyer – og i Bergens Teaterforening.

Hans samling bergensviser, Den nystemte fra 1973, ble den klassiske bergenske sangbok, fornyet og utvidet som Den nye nystemte i 1994. Skarstein har skrevet viser for studentrevyer, Den Nationale Scene, Book’ns teater på Chat Noir, samt hørespill til Barnetimen for de minste.

I 1990 utgav han en yrkesveiledning for pensjonister, Ditt nye liv, og han har vært en bærende kraft ved Senioruniversitetet i Bergen – et ettertraktet forum for mennesker som ønsker å presentere sine hjertesaker for et erfarent og lydhørt publikum.

Utmerkelser

  • Norsk Lytterforenings ærespris (1973)
  • Hirschfeldprisen (1974)
  • Nasjonalforeningens hederstegn (1975)
  • Kongens fortjenstmedalje (1989)
  • Meltzerprisen (2000)

Utgivelser

  • Den nystemte: En samling Bergensviser (1973)
  • Ditt nye liv: Yrkesveiledning for pensjonister (Skjoldtun 1990)
  • Den nye nystemte: En samling Bergensviser (1994)

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Studentene fra 1940, 1965
  • Hvem er hvem, 1979, 1994

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg