Jacques Godbout, kanadisk franskspråklig forfatter og filmskaper. Hans verk er preget av stort mangfold både når det gjelder temaer og uttrykksformer. I sine refleksjoner over skriveprosessen er han blant annet inspirert av den franske nouveau roman . I romaner og filmer beskriver Godbout på ulike måter brytningene i det fransk-kanadiske samfunnet, noe som også gjenspeiles i språket, der joual , folkelig Montréal-fransk, ofte forenes med en mer litterær stil. Svart humor er også et viktig element i de fleste bøkene hans.

Blant Godbouts første romaner kan nevnes L'Aquarium (1962) og Le Couteau sur la table (1965, "Kniven på bordet"). Salut Galarneau! (1967, "Hei Galarneau!") ble en stor suksess: Den forvirrede verden som omgir hot-dog selgeren Galarneau, illustrerer krisene i det moderne Quebec. D'Amour P. Q. (1972) er en kjærlighetsroman og en bok om diktning, der forholdet mellom herr D'Amour og hans sekretær blir et bilde på forholdet mellom forfatteren og hans verk. Les Têtes à Papineau (1981,"Papineaus hoder" ), handler om et uhyre med én kropp og to hjerner: den ene tenker som en engelsk-kanadier; den andre som en fransk-kanadier. Blant senere romaner kan nevnes Le Temps des Galarneau (1994, "Galarneau'enes tid") og kriminalromanen Opération Rimbaud (1999 "Operasjon Rimbaud"). Hovedpersonen her er en mann som prøver å  stjele tavlene Moselovens ti bud er skrevet på, og derfor kommer til å bryte de fleste av dem.

Godbout har også skrevet barnebøker og lyrikk, samt essayer om litteratur, kunst og politikk. Blant hans seneste bøker kan nevnes essaysamlingen Lire, c'est la vie (2010. "Å lese, det er livet"). Som filmskaper har han laget fire helaftens spillefilmer samt en rekke kortere dokumentarfilmer, blant annet om fransk-kanadisk litteratur. Han har fått en lang rekke litterære utmerkelser og regnes blant de ledende fransk-kanadiske forfatterne i vår tid.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.