Jacques Godbout

Faktaboks

Jacques Godbout
Uttale
gådbˈu
Født
27. november 1933, Montreal

Artikkelstart

Jacques Godbout er en kanadisk franskspråklig forfatter og filmskaper. Hans verk er preget av stort mangfold både når det gjelder temaer og uttrykksformer. I sine refleksjoner over skriveprosessen er han blant annet inspirert av den franske nouveau roman . I romaner og filmer beskriver Godbout på ulike måter brytningene i det fransk-kanadiske samfunnet, noe som også gjenspeiles i språket, der joual , folkelig Montréal -fransk, ofte forenes med en mer litterær stil. Svart humor er også et viktig element i de fleste bøkene hans.

Blant Godbouts første romaner kan nevnes L'Aquarium (1962) og Le Couteau sur la table (1965, "Kniven på bordet"). Salut Galarneau! (1967, "Hei Galarneau!") ble en stor suksess: Den forvirrede verdenen som omgir hot dog-selgeren Galarneau, illustrerer krisene i det moderne Quebec. D'Amour P. Q. (1972) er en kjærlighetsroman og en bok om diktning, der forholdet mellom herr D'Amour og hans sekretær blir et bilde på forholdet mellom forfatteren og hans verk.

Les Têtes à Papineau (1981,"Papineaus hoder" ) handler om et uhyre med én kropp og to hjerner: den ene tenker som en engelsk-kanadier, den andre som en fransk-kanadier. Blant senere romaner kan nevnes Le Temps des Galarneau (1994, "Galarneau'enes tid") og kriminalromanen Opération Rimbaud (1999, "Operasjon Rimbaud"). Hovedpersonen her er en mann som prøver å stjele tavlene Moselovens ti bud er skrevet på, og derfor kommer til å bryte de fleste av dem.

Godbout har også skrevet barnebøker og lyrikk, samt essayer om litteratur, kunst og politikk. Blant hans seneste bøker kan nevnes essaysamlingen Lire, c'est la vie (2010, "Å lese, det er livet"). Som filmskaper har han laget fire helaftens spillefilmer samt en rekke kortere dokumentarfilmer, blant annet om fransk-kanadisk litteratur.

Han har fått en lang rekke litterære utmerkelser og regnes blant de ledende fransk-kanadiske forfatterne i vår tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg