Jaafar Mohammed al- Nimeiri

Faktaboks

Jaafar Mohammed al- Nimeiri

Gaafar Mohamed el-Nimeiri

Uttale
nimˈeiri
Født
1. januar 1930, Wad Nubawi, Omdurman, Sudan
Død
30. mai 2009
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Jaafar Mohammed al-Nimeiri var en sudansk offiser og politiker. Han var president i Sudan mellom 1969 og 1985. Nimeiri tok makten ved et militærkupp, men ble valgt til statsminister ved en folkeavstemning i 1971 og gjenvalgt som president i 1977 og i 1983. Nimeiri samarbeidet både med sosialistene og islamistene i en lang karriere som inneholdt både kupp og borgerkrig, men også fred og økonomisk utvikling. Han ble avsatt i et militærkupp i 1985.

Bakgrunn

Nimeiri kom fra familien til stammeleder Wadi Nimeiri i Dongola-regionen. Han var sønn av en postmann og gikk på skole i Omdurman og Wad Medani. Han tok videre utdannelse ved Sudan Military College (1952) i Omdurman og i Kansas, USA (1966). Han ble anklaget for å ha deltatt i to militærkupp i 1955 og 1966, men ble frikjent begge gangene.

Nimeiri som statsminister

Som oberst ledet Nimeiri et militærkupp i 1969. Han tok makten som formann for Det revolusjonære kommandoråd; samtidig var han forsvarsminister og forsvarssjef. Han nasjonaliserte mesteparten av økonomien og gjennomførte omfattende jordbruksreformer.

Nimeiri som president

I 1971 vant han en folkeavstemning og ble landets president. Han oppløste Det revolusjonære kommandorådet og grunnla Den sudanske sosialistiske foreningen som eneste lovlige politiske organisasjon i landet.

Året etter signerte han Addis Ababa-avtalen som ga selvstendighet til Sør-Sudan og dermed endte den første borgerkrigen. På midten av 1970-tallet åpnet han økonomien for utenlandske investeringer, og det ble funnet olje i Sør-Sudan i 1979.

I 1977 ble han valgt som president etter å ha forsonet seg med sin største opponent, Sadiq al-Mahdi. Han inviterte også islamisten Hassan al-Turabi inn i den nye regjeringen, og han ble justisminister og riksadvokat i 1979. Samme år ble Nimeiri feltmarskalk.

Under Turabis innflytelse ble Sudan preget av islamske politiske modeller, og ved Nimeiris gjenvalg i 1983 ble den islamske loven (sharia) innført. Nye konflikter med Sør-Sudan blusset opp, og militæret fikk stor makt. Denne politikken fikk støtte fra USA, og Sudan ble den nest største (etter Egypt) mottakeren av amerikanske militære investeringer. Likevel var økonomien i krise og inflasjonen, samt den andre borgerkrigen mot Sør-Sudan, førte til 80 prosent tap av valutaverdi for det sudanske pundet.

Nimeiris retur fra eksil og de siste årene i Sudan

Mens Nimeiri var i et offisielt besøk i USA i april 1985, ble han avsatt, og i 1986 ble Sadiq al-Mahdi valgt som statsminister.

Nimeiri bodde i eksil i Kairo fram til 1999 da han kom tilbake til Sudan for å stille til valg mot Omar al-Bashir (ved makten siden 1989). Han tapte, og i 2005 ble hans parti slått sammen med Bashirs parti Nasjonal Kongress.

Nimeiri døde i sitt hjem i Omdurman 30. mai 2009.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg