Faktaboks

Jaafar Mohammed al- Nimeiri

Gaafar Mohamed el-Nimeiri

Uttale
nimˈeiri
Født
1. januar 1930, Wad Nubawi, Omdurman, Sudan
Død
30. mai 2009
Jaafar al-Nimeiri
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Jaafar Mohammed al-Nimeiri var en sudansk offiser og politiker. Han var president i Sudan mellom 1969 og 1985. Nimeiri tok makten ved et militærkupp, men ble valgt til statsminister ved en folkeavstemning i 1971 og gjenvalgt som president i 1977 og i 1983. Nimeiri samarbeidet både med sosialistene og islamistene i en lang karriere som inneholdt både kupp og borgerkrig, men også fred og økonomisk utvikling. Han ble avsatt i et militærkupp i 1985.

Bakgrunn

Nimeiri kom fra familien til stammeleder Wadi Nimeiri i Dongola-regionen. Han var sønn av en postmann og gikk på skole i Omdurman og Wad Medani. Han tok videre utdannelse ved Sudan Military College (1952) i Omdurman og i Kansas, USA (1966). Han ble anklaget for å ha deltatt i to militærkupp i 1955 og 1966, men ble frikjent begge gangene.

Nimeiri som statsminister

Som oberst ledet Nimeiri et militærkupp i 1969. Han tok makten som formann for Det revolusjonære kommandoråd; samtidig var han forsvarsminister og forsvarssjef. Han nasjonaliserte mesteparten av økonomien og gjennomførte omfattende jordbruksreformer.

Nimeiri som president

I 1971 vant han en folkeavstemning og ble landets president. Han oppløste Det revolusjonære kommandorådet og grunnla Den sudanske sosialistiske foreningen som eneste lovlige politiske organisasjon i landet.

Året etter signerte han Addis Ababa-avtalen som ga selvstendighet til Sør-Sudan og dermed endte den første borgerkrigen. På midten av 1970-tallet åpnet han økonomien for utenlandske investeringer, og det ble funnet olje i Sør-Sudan i 1979.

I 1977 ble han valgt som president etter å ha forsonet seg med sin største opponent, Sadiq al-Mahdi. Han inviterte også islamisten Hassan al-Turabi inn i den nye regjeringen, og han ble justisminister og riksadvokat i 1979. Samme år ble Nimeiri feltmarskalk.

Under Turabis innflytelse ble Sudan preget av islamske politiske modeller, og ved Nimeiris gjenvalg i 1983 ble den islamske loven (sharia) innført. Nye konflikter med Sør-Sudan blusset opp, og militæret fikk stor makt. Denne politikken fikk støtte fra USA, og Sudan ble den nest største (etter Egypt) mottakeren av amerikanske militære investeringer. Likevel var økonomien i krise og inflasjonen, samt den andre borgerkrigen mot Sør-Sudan, førte til 80 prosent tap av valutaverdi for det sudanske pundet.

Nimeiris retur fra eksil og de siste årene i Sudan

Mens Nimeiri var i et offisielt besøk i USA i april 1985, ble han avsatt, og i 1986 ble Sadiq al-Mahdi valgt som statsminister.

Nimeiri bodde i eksil i Kairo fram til 1999 da han kom tilbake til Sudan for å stille til valg mot Omar al-Bashir (ved makten siden 1989). Han tapte, og i 2005 ble hans parti slått sammen med Bashirs parti Nasjonal Kongress.

Nimeiri døde i sitt hjem i Omdurman 30. mai 2009.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg