Ivan Pavlov

Faktaboks

Ivan Pavlov

Ivan Petrovitsj Pavlov

Uttale
pˈavlov
Født
26. september 1849, Ryazan, Russland
Død
27. februar 1936, Leningrad, Sovjetunionen
Pavlov er opphavsmannen til teorien om klassisk betinging.

Artikkelstart

Ivan Pavlov var en russisk fysiolog mest kjent for sine eksperimenter med de såkalte Pavlovs hunder. Han ble i 1904 tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin og ble utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo i 1911.

Bakgrunn

Pavlov fikk sin doktorgrad i medisin i 1883 og ble i 1890 professor i farmakologi i Sankt Petersburg. Syv år senere ble han professor i fysiologi samme sted.

Pavlov utviklet en ny operasjonsteknikk til å studere fordøyelsesprosessen hos dyr. Han studerte først særlig bukspyttkjertelens nerver og funksjon, senere magesaftsekresjonen. Det var for disse arbeidene han ble tildelt Nobelprisen.

Pavlovs hunder

Med utgangspunktet i sine banebrytende studier av fordøyelsen kom Pavlov til å granske spyttsekresjonen og vilkårene for denne. Historien forteller at han ved en tilfeldighet oppdaget at hunden begynte å sikle da dyrepasseren kom gående gjennom korridoren i laboratoriet med mat.

Oppdagelsen førte til en serie systematiske eksperimenter på hunder, og han fant at spytt ikke bare ble utskilt ved direkte stimulering, som for eksempel ved synet og lukten av mat. Andre stimuli, for eksempel lyden av en bjelle som var til stede samtidig som eller umiddelbart før hunden fikk mat, ble etter hvert i stand til å fremkalle spyttsekresjon. Dette kalte han «psykisk sekresjon». Pavlov kalte duften av mat og mat i munnen for ubetinget stimulus fordi den automatisk utløser spyttsekresjon. Den naturlige spyttsekresjonen kalte han ubetinget respons. Lyden av klokka i eksperimentet kalte han betinget stimulus når den utløste spyttsekresjonen fordi effekten var betinget av koblingen med den naturlige stimulus for spyttsekresjon (mat i munnen). Spyttsekresjonen som utløses at klokkelyden kalte han betinget respons. Denne læringsformen kalles klassisk betinging.

Vi finner eksempler på klassisk betinging i mange sammenhenger. Noen mennesker er redd for hendelser som vanligvis ikke utløser angst, for eksempel små rom. Årsaken til dette kan være klassisk betinging (noen ganger kalt assosiasjonslæring). Hvis man har vært utsatt for en skremmende hendelse med små rom, for eksempel at en heis stanser mellom to etasjer, kan det oppstå en forbindelse eller assosiasjon mellom den skremmende hendelsen og det trange rommet. At heisen stopper blir ubetinget stimulus og den reelle angsten er ubetinget respons. Det ufarlige trange rommet er betinget stimulus og angsten som utløses av dette rommer er betinget respons.

Gjennom eksperimenter med betingede og ubetingede stimuli og respons utviklet Pavlov teorier om sentralnervesystemets funksjoner. Klassisk betinging ansees i dag som et viktig prinsipp i dyrs og menneskers læring.

Objektiv psykologi

Pavlovs metoder, resultater og teorier fikk avgjørende betydning for den såkalte objektive psykologi, slik den ble utformet gjennom refleksologien i Sovjetunionen og behaviorismen i USA.

To av Pavlovs mest fremtredende bøker er:

  • Conditioning reflexes: An investigation of physiological activity of the cerebral cortex (1927)
  • Lectures on Conditioned Reflexes (1928).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg