Farmakologi, (av farmako- og -logi), læren om legemidlenes egenskaper, virkemåte og bruk. Innsamling, tilberedning, standardisering og salg av legemidler hører under farmasi.

Moderne eksperimentell farmakologi studerer virkningen av legemidlene på biologiske mekanismer og bruker i undersøkelser stort sett de samme metodene som anvendes i de basale medisinske og naturvitenskapelige fag. I den basale farmakologi er det derfor foregått en oppdeling av forskningen i takt med spesialiseringen i basalfagene i f.eks. kjemisk farmakologi (legemidlenes kjemi, farmasøytisk kjemi), biokjemisk farmakologi (legemidlenes biokjemi) og molekylær farmakologi. Den fysiologiske eller klassiske farmakologi er også oppdelt i underspesialiteter, f.eks. nevrofarmakologi (nervesystemets farmakologi).

Basal farmakologi som drives ved de farmakologiske institutter ved universiteter, høyskoler og farmasøytiske fabrikker, studerer legemidlenes opptak, fordeling, virkning og utskillelse hos forsøksdyr.

Klinisk farmakologi undersøker de samme virkningene hos mennesker, og denne utprøvningen foregår ved sykehus, i alminnelighet universitetsklinikker. Den har til formål å fastlegge dosering og anvendelsesområde for legemidlene (farmakoterapi). Nært knyttet til farmakologien er toksikologien, læren om legemidlenes og andre stoffers giftvirkninger, som ikke bare har terapeutiske (behandlingsmessige), men også rettsmedisinske aspekter (blodalkohol, forgiftninger).

Kunnskap om legemidler, dengang brukt på rent erfaringsmessig, empirisk, grunnlag, ble forsøkt systematisert allerede i oldtiden. Kinesisk medisin: Pen Ts'ao fra 2700 f.Kr.; egyptisk medisin: Papyrus Ebers fra 1550 f.Kr.; vestens medisin: Størst betydning har De materia medica av Dioscorides (romersk militærlege på keiser Neros tid) og Galens samlinger hatt. Gjennombruddet for den vitenskapelige farmakologien kom med utviklingen og anvendelsen av kunnskaper fra kjemien. Viktige bidragsytere var bl.a. Paracelsus 1493–1541, Glauber 1604–68, Sertürner 1783–1841, Magendi 1783–1879 og senere fra fysiologien: Buchheim 1820–79, Claude Bernard 1813–79, Schmiedeberg 1839–1921. Den tidligere Materia Medica, som utelukkende beskjeftiget seg med beskrivelse av stoffer brukt som legemidler, farmakografi, kunne da suppleres med kunnskaper ervervet ved eksperimentelle studier av legemidlenes virkemåte i organismen, farmakodynamikk, og deres absorpsjon, fordeling og utskillelse i kroppen, farmakokinetikk.

Farmakologien har hatt en rivende utvikling, og dens betydning har økt i takt med utviklingen av mer effektive og spesifikt virkende legemidler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.