Faktaboks

Isle of Wight
Uttale
ail əv wait
Isle of Wight
Bilde av Isle og Wight tatt fra Den internasjonale romstasjonen (ISS).
Av /NASA.

Isle of Wight er en øy i Storbritannia, som ligger i Den engelske kanal utenfor Hampshire og Portsmouth i England. Øya hadde 138 265 innbyggere ved folketellingen i 2011 og har et areal på 381 kvadratkilometer. Den er den største og nest tettest befolkede øya i Storbritannia, bare Portsea Island har flere innbyggere.

Isle of Wight er skilt fra fastlandet med The Solent, et dypt sund som er om lag 32 kilometer langt og 1,6 kilometer på de aller smaleste.

En rygg av lave krittåser fører øst–vest, en annen danner sørkysten. Det milde klimaet preger vegetasjonen og har gjort Isle of Wight til et yndet bade- og kursted helt fra romertiden. Øya er et av de mest solrike områdene på De britiske øyer.

Newport, som ligger ved munningen av elven Medina, er øyas viktigste by. Cowes, lengst i nord, er den viktigste havnebyen og et viktig seilsportsenter som arrangerer en rekke regattaer, blant annet Cowes Week. Turisme er den viktigste næringsveien på Isle of Wight, men båtbygging, marinteknikk og landbruk er viktig. På grunn av det varme klimaet har øya lengre vekstsesong enn størsteparten av Storbritannia, og tomat, agurk, salat, lavendel og hvitløk er viktige produkter. Klimaet gjør det også mulig å dyrke vindruer med hell.

Isle of Wight er en samvirkemyndighet, det vil si at øya er en selvstendig enhet, men utfører fylkeskommunale oppgaver i fellesskap med omegnskommunene.

Newport er hjemsted for den berømte britiske musikkfestivalen Isle of Wight Festival, som første gang fant sted i 1968 og som trekker mellom 50 og 75 000 tilskuere.

Øst for Cowes ligger Osborne House, dronning Victorias sommerresidens, hvor hun døde 1901.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg