Faktaboks

Inger Lise Eid
Født
27. mars 1952

Inger Lise Eid er norsk danser, koreograf og dansepedagog som har delt sitt yrkesliv mellom dansekunstnerisk virksomhet og ledelse i dansefeltet.

Eid har omfattende undervisningserfaring, blant annet som førsteamanuensis ved Statens Balletthøgskole, Kunsthøgskolen i Oslo, hvor hun hadde hovedansvar for spansk dans/flamenco gjennom 36 år. Hun har videre undervist ved Norges Dansehøyskole, Spin Off Dansestudio, Operaens Ballettskole, Egon Wengs Ballettskole, Teaterhøgskolen med flere. Selv er hun utdannet ved Norges Dansehøyskole og har spesialisering i spansk dans/flamenco fra Spania.

Ledelse og verv

Eid har vært rektor ved Statens Balletthøgskole, (1995–1996), dekan på samme avdeling under Kunsthøgskolen i Oslo (1996–1999 og 2002–2005), og prorektor ved Kunsthøgskolen i Oslo (2011–2015). Hun var forbundsleder i Norske Dansekunstnere i 1985–1989 og har representert dans, scenekunst og kultur i styrer og utvalg, nasjonalt og internasjonalt.

Koreograf

Kunstnerisk har Eid arbeidet i en bredde av genre med hovedvekt på spansk dans/flamenco, og hun har vært sentral i etablering av flamenco som dansekunstnerisk uttrykk i Norge. Hun har hatt oppdrag for blant annet Nationaltheatret, Det Norske Teatret, Den Norske Opera & Ballett, Rikskonsertene, NRK, Carte Blanche Dansekompani, og de nasjonale høgskolene i scenekunst.

Koreografiske verk

Av Eids rundt 30 koreografiske arbeider kan nevnes Den umulige hånd, om Federico García Lorcas siste dager, for Oslo internasjonale poesifestival (1986), Kontraster – mellom lys og skygge (1994) og Misa Flamenca i Oslo Domkirke (1995) med kompaniet Todo Flamenco som hun initierte i 1990. Amasua (1992) ble utnevnt til Kulturtiårs-prosjekt av UNESCO. Transit # 1 – til Malala hadde urpremiere på Folketeatret under jubileet for kvinnelig stemmerett i 2013.

Priser og utmerkelser

Inger Lise Eid er æresmedlem av Norske Dansekunstnere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg