Spillebrett med brikker
Æsenes spillebrikker var i følge mytene av gull. Menneskene måtte nøye seg med enklere materialer. Dette spillebrettet med brikker fra middelalderen ble funnet i gamlebyen i Oslo.
Av /© 2018 Kulturhistorisk museum, UiO.
Lisens: CC BY SA 4.0

Idavollen er ifølge norrøn mytologi en vakker slette hvor æsene levde i tidenes morgen. Det er også her de gjenlevende æsene skulle møtes etter ragnarok.

Faktaboks

Etymologi
norrønt Iðavǫllr

I eddadiktet Voluspå forteller volven at æsene i begynnelsen levde lykkelige på Idavollen. Her lagde de steder for utøvelse av religion og kult, hov og horg, og de bygde smier og spilte brettspill med brikker av gull.

Det var gode dager på Idavollen inntil tre jotunkvinner, gygrer dukket opp. Det skapte uro blant æsene som rådslo og bestemte seg for å skape dvergene og de første menneskene, Ask og Embla.

Ifølge mytologien blir den gamle verden utslettet etter ragnarok, men det oppstår en ny verden og Idavollen gjenoppstår grønn og vakker. Her samles de overlevende æsene, og i gresset finner de de gamle æsenes spillebrikker. Det lykkelige liv begynner på ny.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg