Ask og Embla

Odin gir liv til Ask og Embla, brukt som motiv på et frimerke fra Færøyene gitt ut i 2003. Tittel på frimerke-motivet er «Völuspá - The First Human Beings» kunstner: Anker Eli Pedersen.

Artikkelstart

Ask og Embla er ifølge norrøn mytologi de to første menneskene i verden. De ble skapt ved at æsene gav liv til to trestokker som lå på stranden. Ask er mann og Embla kvinne, og fra dem stammer alle mennesker i Midgard.

Verdens opprinnelse

I følge den norrøne skapelsemyten oppstod verden i møte mellom is og ild i Ginnungagap. Av rimet og dampen fra den smeltende isen oppstod jotnen Yme og kua Audhumbla. Audhumbla slikket på en stein i Ginnungagap og skapte Bor, som giftet seg med gygra Bestla. De tre sønnene deres skapte verden av Ymes kropp og gav liv til dyr og mennesker.

Ask og Embla skapes av Æsene

Skapelsen av Ask og Embla er omtalt i gudediktet Voluspå og i skaldeverset Gylvaginning. De to versjonene forteller i hovedtrekk samme fortelling med de har likevel tydelig ulikheter, særlig angående hvem de tre æsene som gir Ask og Embla liv er.

I Voluspå fortelles det at menneskene blir til ved at de tre æsene Odin, Høne og Lodur gir liv til to trær de finner på stranden. Odin ga dem pust, Høne gav dem sjel og Lodur hår og menneskelig utseende.

I Gylfaginning fortelles det at det at det i verdens begynnelse fantes tre æser, Bor og Bestla sine sønner Odin, Vile og Ve. De skapte menneskene av to trestokker de fant på stranden og gav dem navn og klær. Odin gav dem ånde og liv, Vile gav dem forstand og evne til å røre seg og Ve utseende, tale, hørsel og syn.

Navnene

Ask kommer fra treslaget ask og Em(b)la er sannsynligvis en avledning av treslaget alm. Begge treslagene har hatt stor nytteverdi og er blitt tillagt medisinske egenskaper. Treet Yggdrasil skal ha vært et asketre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Holtsmark, Anne: Norrøn mytologi: tro og myter i vikingtiden, 1970.
  • Holtsmark, Anne: Studier i Snorres mytologi. Oslo 1964.
  • Lind Idar: Norrøn mytologi fra A til Å.Oslo 2007. ISBN978-82.521-6564-7
  • Munch P.A. Norrøne gude- og heltesagn 1840- revidert utgave ved Haavardsholm, Jørgen 1996. ISBN: 8200226735
  • Snorri, Sturluson, Edda. Red. Björn Jónasson. Oversatt av Anne Holtsmark og Per Roald Landrø. Reykjavik 2003.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg