IMS

IMS er en arkitektur definert av 3GPP for tjenester i mobile og faste telenett. Arbeidet med denne arkitekturen ble startet i en industrigruppe kalt 3G.IP. Dette arbeidet ble presentert for 3GPP som startet standardisering av denne arkitekturen.

Faktaboks

også kjent som:
IP Multimedia Subsystem

Opprinnelig var målsetningen for IMS å etablere en arkitektur for IP-baserte mobile multimedia-tjenester, det vil si tjenester som inneholder en eller flere av mediene tale, video, tekst og grafikk. Innenfor dette rammeverket skal være mulig å legge til, avslutte eller endre elementer i en tjeneste. En 3GPP-spesifisert versjon av SIP benyttes som signaleringsprotokoll. Denne versjonen er basert på IETFs SIP-protokoll med noen tillegg.

Første 3GPP versjon av IMS (3GPP release 5) støttet GSM/GPRS og UMTS. Senere er arkitekturen blitt utvidet til å omfatte WLAN, faste IP-nett og LTE/4G. I 3GPP release 8 ble en ny funksjon, IMS Centralized Services (ICS), introdusert. Denne funksjonen gjør det mulig for terminaler i linjesvitsjede nett å kople til en IMS-tjeneste. Senere releaser har fått funksjoner som nødanrrop, lokalisering og overføring av samtaler mellom pakkesvitsjet og linjesvitsjet nett.

IMS-enhetene er lokalisert i kjernenettet. Tjenestene er uavhegige av netteknologi og arkitektur.

Mer enn 10 år etter at første versjonen av IMS ble lansert, har få operatører lansert IMS-baserte tjenester. Det er imidlertid tegn på at dette er i ferd med å endre seg etter hvert som flere LTE-nett lanseres. For å kunne tilby taletjenester som gir kontinuitet med eksisterende telefontjenester i GSM og UMTS er IMS-funksjonalitet et godt alternativ.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg