IMS er en arkitektur definert av 3GPP for tjenester i mobile og faste telenett. Arbeidet med denne arkitekturen ble startet i en industrigruppe kalt 3G.IP. Dette arbeidet ble presentert for 3GPP som startet standardisering av denne arkitekturen.

Opprinnelig var målsetningen for IMS å etablere en arkitektur for  IP-baserte mobile multimedia-tjenester, det vil si tjenester som inneholder en eller flere av mediene tale, video, tekst og grafikk. Innenfor dette rammeverket skal være mulig å legge til, avslutte eller endre elementer i en tjeneste. En 3GPP-spesifisert versjon av SIP benyttes som signaleringsprotokoll. Denne versjonen er basert på IETFs SIP-protokoll med noen tillegg.

Første 3GPP versjon av IMS (3GPP release 5) støttet GSM/GPRS og UMTS. Senere er arkitekturen blitt utvidet til å omfatte WLAN, faste IP-nett og LTE/4G. I 3GPP release 8 ble en ny funksjon, IMS Centralized Services (ICS), introdusert. Denne funksjonen gjør det mulig for terminaler i linjesvitsjede nett å kople til en IMS-tjeneste. Senere releaser har fått funksjoner som nødanrrop, lokalisering og overføring av samtaler mellom pakkesvitsjet og linjesvitsjet nett.

IMS-enhetene er lokalisert i kjernenettet. Tjenestene er uavhegige av netteknologi og arkitektur.

Mer enn 10 år etter at første versjonen av IMS ble lansert, har få operatører lansert IMS-baserte tjenester. Det er imidlertid tegn på at dette er i ferd med å endre seg etter hvert som flere LTE-nett lanseres. For å kunne tilby taletjenester som gir kontinuitet med eksisterende telefontjenester i GSM og UMTS er IMS-funksjonalitet et godt alternativ.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.