Husleietvistutvalget (HTU) er et tvisteløsningsogan som løser tvister mellom utleier og leier av boliger og gir informasjon og veiledning om leie av bolig.

Faktaboks

Også kjent som
HTU

Virkeområde

Ved opprettelsen i 2001 hadde HTU kun virkeområde i Oslo. Senere fikk HTU virkeområde i flere fylker, og fra 1. september 2021 ble HTU landsdekkende.

Tvisteløsning

Husleietvistutvalget behandler bare saker som gjelder leieforhold til boliger, ikke tvister om leie av forretningslokaler, ferie- og fritidsboliger, hotellrom, med mer.

Saken behandles av HTU før den kan bringes inn for tingretten (forutsatt at det følger av rettergangslovgivningen at behandling i forliksrådet ellers ville vært nødvendig). Forliksrådet kan ikke behandle tvister om leie av bolig.

Husleietvistutvalget kan både megle mellom leier og utleier, og treffe avgjørelse (vedtak) i sakene.

Tvister som bringes inn for Husleietvistutvalget kan for eksempel dreie seg om:

  • Depositum
  • Skyldig leie
  • Erstatning for skader og mangler
  • Oppsigelse
  • Mangler ved leiligheten
  • Leiesummens størrelse
  • Partenes rettigheter og plikter for øvrig

Når en sak bringes inn for Husleietvistutvalget, avbryter det frister for å reise søksmål etter husleieloven. Innbringelse av saken avbryter også foreldelse.

Inngås det forlik under behandlingen i Husleietvistutvalget, har dette samme virkning som en rettskraftig dom og kan tvangsfullbyrdes som sådan. Det samme gjelder hvis Husleietvistutvalget fatter vedtak i en sak, og dette vedtaket ikke bringes inn for tingretten innen én måned.

Å få en sak behandlet av Husleietvistutvalget, koster ett rettsgebyr hvis saken fremsettes av utleier, og 0,2 rettsgebyr hvis saken fremsettes av leier. Gebyret må betales før HTU påbegynner sin behandling av saken.

Lovgivning

Husleietvistutvalget er hjemlet i lov 26. mars 1999 nr. 17 om husleieavtaler (husleieloven) § 12-5. Utfyllende regler er gitt i forskrift 21. juni 2016 nr. 765 om Husleietvistutvalget.

Historikk

Da Husleietvistutvalget ble opprettet 1. mars 2001, var HTU en frivillig forsøksordning. I 2006 ble HTU et obligatorisk tvisteløsningsorgan (de steder i landet HTU var representert), og 1. januar 2009 gikk HTU fra å være en forsøksordning til å bli en permanent ordning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg