Hunderfossen kraftverk er et elvekraftverk i Lillehammer kommune, Innlandet. Vassdraget er Gudbrandsdalslågen. Samlet nedbørsfelt for kraftverket er 11 429 km².

Over Hunderfossen er det bygget en 280 meter lang og 16 meter høy demning. Demningen er utstyrt med 10 flomluker med en samlet avledningsevne på 3000 m³ vann per sekund. Selve kraftstasjonen ligger i fjellet på vestsiden av elva. Brutto fallhøyde er 46 meter. Etter at vannet har passert turbinene, føres det tilbake til elva ca. 2 km nedenfor fossen.

Som vanlig for elvekraftverk er stasjonen utstyrt med kaplanturbiner. Stasjonen har to like aggregater med en installert effekt på til sammen 116 MW, midlere årsproduksjon er 641 GWh. Slukeevnen gjennom turbinene er 320 m³/s.

Ved dammen er det bygget et utendørs visningsanlegg for oppdrett av den spesielle hunderørreten. Anlegget produserer årlig 20 000 ørret som settes ut i elva som erstatning for gyteplasser som ble borte da kraftverket ble bygget. Ved fossen er det også bygget en 170 meter lang fisketrapp.

Kraftverket ligger midt i turistområdet ved Hunderfossen (Hunderfossen familiepark) med blant annet Energisenteret.

Kraftverket ble satt i drift i 1963. Eier er Hafslund E-CO.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg