Hornelen

Parti fra Rugsund mot Hornelen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Hornelen av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Hornelen er et fjell lengst øst på Bremangerlandet i Bremanger kommune, Sogn og Fjordane. Fjellet rager 860 meter over havet og er blant Nord-Europas høyeste sjøklipper ved siden av Kjerag og Stetind.

Faktaboks

Hornelen
Etymologi
av honnel, ‘dyr’ med ett horn

Geologi og landformer

Hornelen hever seg bratt opp fra sjøen og er særlig bratt i øst. Det øverste partiet har nesten loddrette vegger som stuper rett i havet. Fjellet er bygd opp av mektige og harde sandsteiner og konglomerater fra devon som ligger over lag av eldre krystallinske skifere. Hornelenformasjonen tilhører devonfeltene på Vestlandet.

Fjellklatring

Ifølge Snorre Sturlason klatret Olav Tryggvason opp på Hornelen (Smalsarhorn). Fra nyere tid kjenner vi ikke til at østveggen av Hornelen er besteget før 1897 av Kristian Bing fra Bergen.

Navn

Navnet kommer trolig av horn, fjelltopp; kanskje av dial. hornel, 'hjort', eller honnel, 'dyr', helst ku, med ett horn.

Kommentarer (5)

skrev Terje Solbakk

Hei, det første bildet er ikke av Hornelen i Norge. Dette er ikke Nord-Europas høyeste sjøklippe. Først, hva er en sjøklippe? Dernest, hvordan vet dere at dette er den høyeste?

svarte Svein Askheim

Hei, nei jeg ser nå at dette bildet må være tatt i sydlige strøk. Jeg har nå slettet bildet. En sjøklippe er et fjell som stuper bratt ned i sjøen. I dag har vi gode høydemålinger fra hele Europa med primær- og sekundærfaktor. Hornelen fremstår dermed som den høyeste sjøklippen i Nord-Europa. mvh Svein

svarte Terje Solbakk

Tusen takk for raskt svar. Sjøklippe er ikke et eget begrep, verken i naturgeografi eller geologi, så vidt jeg vet. Og ved Kjerag i Lysefjorden i Rogaland stuper fjellet ned i fjorden fra et platå mer enn 900 moh, f.eks. Hva har bergvegg med primær- og sekundærfaktor å gjøre? Hva med Stetind på 1392 moh hvor bergveggen stuper bratt ned fra toppen og ned i havet kun dekt av skredmasser ved havet , f.eks? Hvor ligger disse målingene og resultatene, og hvilket fjell med bergvegg er nummer to på lista? Se også https://snl.no/primærfaktor Slik jeg ser det er den setninga om Hornelen en påstand det ikke finnes dekning for, og den hører ikke hjemme i et leksikon.

svarte Svein Askheim

jeg har omformulert påstanden. Jeg skal sjekke litt nærmere. Det kan være interessant å samle en oversikt over disse sjøklippene. Vi burde vel også ha en definisjon av dette begrepet.

skrev Terje Solbakk

Takk for svar! Jeg syns ikke det begrepet bør brukes mer, jeg ser heller ingen faglig begrunnelse til å bruke det. Hornelen er et fjell langs en fjord slik som så mange andre i Skandinavia.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg