Horisont, norsk antroposofisk tidsskrift utgitt i perioden 1955-67. Det hadde overskriften «Månedsrevyen», og var en direkte fortsettelse og utvidelse av tidsskriftet Spektrum som i perioden 1946-54 hadde opparbeidet seg en relativt bred krets lesere i Skandinavia. Horisont markerte denne direkte linjen ved å betegne sin årgang 1 også som årgang 9 med referanse til Spektrums tidligere 8 årganger. Tidsskriftet utkom i første omgang med 10 numre, og det var en uttalt målsetning å gjøre det mer aktuelt enn Spektrum hadde vært. Det var dette som ble markert med navnet «Månedsrevyen» Horisont.

I redaksjonen satt fra begynnelsen av Ernst Sørensen - som på slutten av Spektrums periode hadde vært eneredaktør i dette tidsskriftet - og André Bjerke og Leif Wærenskjold. I 1957 tiltrådte Karl Brodersen redaksjonen. I slutten av 1958 var Ernst Sørensen alene i redaksjonen frem til 1965, da Niels Magnus Bugge og Idar Aarheim tiltrådte.

Horisont står i den samme tidsskriftstradisjonen som Alf Larsens Janus (1933-41) og Spektrum. Alle de tre tidsskriftene representerte et talerør for den intellektuelle antroposofiske opposisjonen i norsk idé- og samfunnsdebatt. Tidsskriftet hadde en klarere antroposofisk profil enn Spektrum, og hadde bl a et meget omfattende dobbeltnummer om Rudolf Steiner i forbindelse med markeringen av 100-års dagen for Steiners fødsel - se Horisont nr 1/1961.

Ambisjonen om 10 numre i året viste seg å være for ambisiøst. Allerede i 1956-årgangen måtte man nøye seg med 9, og i perioden 1957-61 varierte antall numre mellom 6 og 7. Fra og med 1962 til slutten av 1967 ble det utgitt et nummer hvert kvartal. Medarbeiderne i Horisont var sterkt tilstedeværende i norsk kulturdebatt og spilte i siste halvpart av 1950-årene en fremtredende rolle i den såkalte Grimberg-debatten, i debatten om Jens Bjørneboes roman Jonas og om den rådende neodarwinismen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.