Horisont, norsk antroposofisk tidsskrift utgitt i perioden 1955-67. Det hadde overskriften «Månedsrevyen», og var en direkte fortsettelse og utvidelse av tidsskriftet Spektrum som i perioden 1946-54 hadde opparbeidet seg en relativt bred krets lesere i Skandinavia. Horisont markerte denne direkte linjen ved å betegne sin årgang 1 også som årgang 9 med referanse til Spektrums tidligere 8 årganger. Tidsskriftet utkom i første omgang med 10 numre, og det var en uttalt målsetning å gjøre det mer aktuelt enn Spektrum hadde vært. Det var dette som ble markert med navnet «Månedsrevyen» Horisont.

I redaksjonen satt fra begynnelsen av Ernst Sørensen - som på slutten av Spektrums periode hadde vært eneredaktør i dette tidsskriftet - og André Bjerke og Leif Wærenskjold. I 1957 tiltrådte Karl Brodersen redaksjonen. I slutten av 1958 var Ernst Sørensen alene i redaksjonen frem til 1965, da Niels Magnus Bugge og Idar Aarheim tiltrådte.

Horisont står i den samme tidsskriftstradisjonen som Alf Larsens Janus (1933-41) og Spektrum. Alle de tre tidsskriftene representerte et talerør for den intellektuelle antroposofiske opposisjonen i norsk idé- og samfunnsdebatt. Tidsskriftet hadde en klarere antroposofisk profil enn Spektrum, og hadde bl a et meget omfattende dobbeltnummer om Rudolf Steiner i forbindelse med markeringen av 100-års dagen for Steiners fødsel - se Horisont nr 1/1961.

Ambisjonen om 10 numre i året viste seg å være for ambisiøst. Allerede i 1956-årgangen måtte man nøye seg med 9, og i perioden 1957-61 varierte antall numre mellom 6 og 7. Fra og med 1962 til slutten av 1967 ble det utgitt et nummer hvert kvartal. Medarbeiderne i Horisont var sterkt tilstedeværende i norsk kulturdebatt og spilte i siste halvpart av 1950-årene en fremtredende rolle i den såkalte Grimberg-debatten, i debatten om Jens Bjørneboes roman Jonas og om den rådende neodarwinismen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.