Spektrum

Artikkelstart

Spektrum, tidsskrift med et generelt spiritualistisk livssyn, senere med et mer markant antroposofisk innhold. Undertittelen var Litteratur, kunst, samfunnsspørsmål. Spektrum utkom med sitt første nummer i 1946 og ble avsluttet med sin 8. årgang i 1954. De første redaktører var Carl Fredrik Engelstad og H. P. L'Orange. Initiativtagere var først og fremst Barthold Butenschiøn og Alf Larsen. Spektrum kom ut med seks numre i året og var et kvalitetstidsskrift både med hensyn til innhold og utstyr.

Ernst Sørensen overtok som redaktør i 1949 sammen med Aasmund Brynhildsen og Barthold A. Butenschiøn. I tidsskriftets første nummer fremheves en dobbelt målsetting: For det første ville man skape et allsidig og bredt anlagt representativt tidsskrift med artikler som orienterte om kunst, litteratur og samfunnsspørsmål. Dernest ønsket redaksjonen å skape et forum for krefter som støttet et spiritualistisk livssyn. Tidsskriftet ble etter hvert preget av en krets unge antroposofer som i mange år kom til å utgjøre en markant opposisjon i norske idédebatt, med blant andre André Bjerke, Karl Brodersen, Øystein Parmann, Jens Bjørneboe og Ernst Sørensen som fremste representanter.

Redaksjonen markerte seg mot den – etter redaksjonens oppfatning – for dominerende stilling som naturvitenskapen hadde fått. Tidsskriftet hadde visse likhetspunkter med Alf Larsens tidsskrift Janus (1933–41), men hadde et bredere nedslagsfelt. Selv om tidsskriftet etter hvert fikk en mer spisset antroposofisk profil, var det også innenfor det antroposofiske miljøet uenighet om det redaksjonelle arbeidet. En konflikt mellom Alf Larsen og Ernst Sørensen endte med at Alf Larsen i 1954 trakk seg som medarbeider. Spektrum fortsatte direkte over i tidsskriftet Horisont fra og med 1955. Horisont fremhevet tradisjonen etter Spektrum ved å presentere sin første årgang som årgang 9 i tillegg til årgang 1.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg