Henrik Dedichen

Faktaboks

Henrik Dedichen
Henrik Arnold Thaulow Dedichen
uttale
dˈedichen
født
23. mars 1863, Modum
død
3. mars 1935, Aker (nå Oslo)
Aker (nå Oslo)
Henrik Arnold Thaulow Dedichen
Av .

Portrettbyste utført av Emil Lie, 1933. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Henrik Dedichen
Av /BONO, NTB Scanpix ※.

Henrik Dedichen var en norsk lege og psykiater. Han grunnla og drev Dr. Dedichens privatasyl på Trosterud i Østre Aker fra 1901 til 1933, og arbeidet for reformer innen sinnssykepleien og lovgivningen omkring den.

Dedichen var født og oppvokst på Modum og studerte medisin i Kristiania. I 1901 åpnet han sitt private sinnssykeasyl for pasienter som selv hadde midler til å betale for sin behandling (i motsetning til de offentlige asylene som hovedsakelig behandlet pasienter for fattigkassens regning). Det var det eneste i sitt slag i landet. I 1933 forandret institusjonen navn til Dr. Dedichens privatklinikk.

Dedichen hadde tidlig en interesse for kriminalantropologi og rettspsykiatri og i 1901 startet han Tidsskrift for nordisk retsmedicin og psykiatri, som gikk inn i 1911.

Han utgav også tallrike populariserende skrifter, og skrev ellers om teater, Fra Nationaltheatret (første sæson) (1900), kunst og litteratur, mest i dagspressen. Han gav dessuten ut blant annet Sundt og sygt sjæleliv (1898), Paa begge sider af sindssygdommenes grænse (samme år) og Frisind og slavesind (1919).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg