Hendrik Petrus Berlage

Faktaboks

Hendrik Petrus Berlage
uttale:
bˈerlage
født:
1856
død:
1934
H. P. Berlage: Børsen i Amsterdam
Av .

Berlage var en fremtredende nederlandsk arkitekt. Mellom 1875 og 1878 gikk han på den tekniske høyskolen i Zürich under professor Gottfried Semper. Han drev egen praksis i Amsterdam fra 1889.

Berlage ble en nyskaper av nederlandsk arkitektur ved helt å bryte med historismen og søke tilbake til byggekunstens grunnprinsipper, slik de gir seg til kjenne i tidlige kulturepoker. Hans hovedverk er Børsen i Amsterdam 1898–1903 (vunnet arkitektkonkurranse i 1885) og Gemeentemuseum Den Haag 1934, (kunstmuseet i Haag).

Som van­lig for denne tiden brukte Berlage her historiske forbilder, men på en fri og uvan­lig måte som virket nyskapende, og som gjorde ham berømt. Han bygget videre på den nederlandske tegltradi­sjo­nen og kombinerte den med en moderne takkonstruksjon av stål. Han ledet arbeidet med arbeiderboliger, la vekt på standardisering og holdt fast ved prinsippet om arkitektonisk ærlig­het. Interiøret skulle kunne forstås ut fra eksteriøret, man skulle kunne for­stå leilighetsoppdelingen ved å se på fasa­denes grammatikk, konstruksjoner skul­­le være synlige og logiske. I Am­ster­dam regulerte han strøk med arbeiderboliger, der han ønsket å utnytte kvartals­strukturen rasjonelt. Han var tilhen­ger av repetisjon, og mente det ville gi fø­lel­se av blant annet fellesskap. Her ble han ut­fordret av Amsterdam-skolen.

Berlage fore­tok en studiereise til USA i 1911 og var med på å introdusere Louis Sullivan og Frank Lloyd Wright i Europa. Han skrev bl.a.: Gedanken über Stil in der Baukunst, 1905. Andre av hans viktige arbeider var Algemeenen Ne­der­landschen Dia­mant­bewerkersbond i Amster­dam (1900) og Hol­land House i London (1934).

Les mer

  • Stephan Tschu­di-Mad­sen: Dra­ma i 5 akter, «Byggekunst» 1957, tilleg­get ss. 3–4;
  • Pieter Singelenberg: Hendrikus Pet­rus Berlage, Amsterdam 1969;
  • Sergio Polano: Hend­ri­kus Petrus Berlage: opera completa, Milano 1987.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg