Faktaboks

Hendrik Petrus Berlage
Uttale
bˈerlage
Født
1856
Død
1934
H. P. Berlage: Børsen i Amsterdam
H. P. Berlage: Børsen i Amsterdam
Av .

Berlage var en fremtredende nederlandsk arkitekt. Mellom 1875 og 1878 gikk han på den tekniske høyskolen i Zürich under professor Gottfried Semper. Han drev egen praksis i Amsterdam fra 1889.

Berlage ble en nyskaper av nederlandsk arkitektur ved helt å bryte med historismen og søke tilbake til byggekunstens grunnprinsipper, slik de gir seg til kjenne i tidlige kulturepoker. Hans hovedverk er Børsen i Amsterdam 1898–1903 (vunnet arkitektkonkurranse i 1885) og Gemeentemuseum Den Haag 1934, (kunstmuseet i Haag).

Som vanlig for denne tiden brukte Berlage her historiske forbilder, men på en fri og uvanlig måte som virket nyskapende, og som gjorde ham berømt. Han bygget videre på den nederlandske tegltradisjonen og kombinerte den med en moderne takkonstruksjon av stål. Han ledet arbeidet med arbeiderboliger, la vekt på standardisering og holdt fast ved prinsippet om arkitektonisk ærlighet. Interiøret skulle kunne forstås ut fra eksteriøret, man skulle kunne forstå leilighetsoppdelingen ved å se på fasadenes grammatikk, konstruksjoner skulle være synlige og logiske. I Amsterdam regulerte han strøk med arbeiderboliger, der han ønsket å utnytte kvartalsstrukturen rasjonelt. Han var tilhenger av repetisjon, og mente det ville gi følelse av blant annet fellesskap. Her ble han utfordret av Amsterdam-skolen.

Berlage foretok en studiereise til USA i 1911 og var med på å introdusere Louis Sullivan og Frank Lloyd Wright i Europa. Han skrev blant annet: Gedanken über Stil in der Baukunst, 1905. Andre av hans viktige arbeider var Algemeenen Nederlandschen Diamantbewerkersbond i Amsterdam (1900) og Holland House i London (1934).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Stephan Tschudi-Madsen: Drama i 5 akter, «Byggekunst» 1957, tillegget ss. 3–4;
  • Pieter Singelenberg: Hendrikus Petrus Berlage, Amsterdam 1969;
  • Sergio Polano: Hendrikus Petrus Berlage: opera completa, Milano 1987.

Faktaboks

Hendrik Petrus Berlage

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg