Faktaboks

Helene Schjerfbeck
Uttale
schjˈerfbeck
Født
1862
Død
1946
Helene Schjerfbeck, Min verdslige madonna, 1944
.
Helene Schjerfbeck

Helene Schjerfbeck. Rekonvalesenten, 1888. Olje på lerret, 92 x 107 cm. Konstmuseet i Ateneum, Helsinki.

Av /Store norske leksikon ※.

Helene Schjerfbeck var en finsk maler. Til tross for beskjeden suksess i sin levetid regnes hun i dag som en av Nordens mest fremtredende moderne malere. I løpet av sin lange karriere beveget hun seg fra et naturalistisk uttrykk til en noe stillfaren og særegen form for ekspresjonisme.

Utdannelse

Schjerfbeck startet sin utdanning som elev av den finske maleren og kunstprofessoren Adolf von Becker i Helsinki på 1870-tallet. I 1880 fikk hun et stipend som gjorde det mulig for henne å fortsette sine studier i Paris, hvor hun blant annet var elev av Gustave Courbet ved Académie Colarossi. Også malere som Léon Bonnat og Jules Bastien-Lepage hadde sterk innflytelse på Schjerfbeck under hennes opphold i den franske hovedstaden. Etter besøk i Cornwall i 1887–1890 og i Italia i 1889 og 1894, og 8 års lærervirksomhet i Helsinki (til 1902), levde hun resten av sitt liv stille og isolert i finske småbyer. Først 75 år gammel slo hun endelig gjennom med en utstilling i Stockholm i 1937.

Stil og motiver

Schjerfbecks ungdomsbilder, historiske og religiøse komposisjoner og franske bybilder og interiører er holdt i en følsom naturalistisk form. I 1890-årene fikk kunsten hennes sterkere symbolistiske trekk, men etter 1900 gikk hun stadig videre i uttrykksfull konsentrasjon og forenkling av motivene, med markant linjerytme og sparsomme, fint beregnede fargeaksenter. Motivene er vesentlig stående og sittende figurer, studiehoder, blomster- og fruktstilleben, enkle landskaper og ikke minst en rekke sterkt ekspressive selvportretter.

Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo eier en Madonna-parafrase etter El Greco (1944).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Holger, Lena: Helene Schjerfbeck : liv och konstnärskap, 1988, isbn 91-87214-01-6

Faktaboks

Helene Schjerfbeck

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg