Helene Schjerfbeck var en finsk maler. Til tross for beskjeden suksess i sin levetid, regnes hun i dag som en av Nordens mest fremtredende moderne malere. Under sin lange karriere beveget hun seg fra et naturalistisk uttrykk til en noe stillfaren og særegen form for ekspresjonisme.

Schjerfbeck startet sin utdanning som elev av den finske maleren og kunstprofessoren Adolf von Becker i Helsinki på 1870-tallet. I 1880 fikk hun et stipend som gjorde det mulig for henne å fortsette sine studier i Paris hvor hun blant annet var elev av Gustave Courbet ved Académie Colarossi. Også malere som Léon Bonnat og Jules Bastien-Lepage utøvet sterk innflytelse på Schjerfbeck under hennes opphold i den franske hovedstaden. Etter besøk i Cornwall i 1887–90 og i Italia i 1889 og 1894, og 8 års lærervirksomhet i Helsinki (til 1902), levde hun resten av sitt liv stille og isolert i finske småbyer. Først 75 år gammel slo hun endelig igjennom med en utstilling i Stockholm i 1937.

Hennes ungdomsbilder, historiske og religiøse komposisjoner og franske bybilder og interiører er holdt i en følsom naturalistisk form. I 1890-årene fikk hennes kunst sterkere symbolistiske trekk, men etter 1900 gikk hun stadig videre i uttrykksfull konsentrasjon og forenkling av motivene, med markant linjerytme og sparsomme, fint beregnede fargeaksenter. Motivene er vesentlig stående og sittende figurer, studiehoder, blomster- og fruktstilleben, enkle landskaper og ikke minst en rekke sterkt ekspressive selvportretter. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo eier en Madonna-parafrase etter El Greco (1944).

  • Holger, Lena: Helene Schjerfbeck : liv och konstnärskap, 1988, isbn 91-87214-01-6, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.