Heinrich Nauen

Faktaboks

Heinrich Nauen
Født
1. juni 1880, Krefeld
Død
26. november 1940, Kalkar

Heinrich Nauen var en tysk maler og grafiker. Han var en av de mest fremtredende aktørene blant de såkalte Rhinenland-ekspresjonistene.

Nauen fikk sin utdannelse ved kunstakademier i Düsseldorf og Stuttgart, men i 1905 flyttet han for en kortere periode til Paris for å studere impresjonismen. Imidlertid var det møtet med kunsten til Vincent van Gogh samt de nye franske fauvistene som fikk størst påvirkning på hans videre utvikling. Nauen flyttet deretter til Berlin, men gjorde seg i liten grad bemerket da den tyske ekspresjonismebevegelsens første bølger slo inn over hovedstaden. I 1911 vendte han tilbake til de vestlige områdene av Tyskland. Året etter fikk han endelig sitt gjennombrudd da han var representert ved den betydningsfulle Sonderbund-utstillingen i Köln. I 1913 og 1914 deltok han på Rhinenland-ekspresjonistenes gruppeutstillinger (en relativ løs gruppering av kunstnere – deriblant August Macke, Heinrich Campendonk og Max Ernst – som alle hadde tilknytning til delstaten Nordrhein-Westfalen), men utbruddet av første verdenskrig satte en stopper for videre suksess.

Til tross for at Nauen fortsatte et aktivt kunstnervirke etter krigen så forble årene 1912-14 hans karrieremessige storhetsperiode. Hans verker fremsto ofte som en kombinasjon av fauvisme og ekspresjonisme hvor farger var det bærende elementet fremfor former.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg