Faktaboks

Hayao Miyazaki
Født
5. januar 1941, Tokyo
Hayao Miyazaki
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Chihiro og heksene
Chihiro og heksene vant Oscarprisen for beste animasjonsfilm i 2003. Filmen er regissert av Hayao Miyazaki og produsert av Studio Ghibli.
Av /NTB Scanpix.

Hayao Miyazaki er en japansk animatør, regissør, produsent, forfatter og mangakunstner. Som en av grunnleggerne til det verdenskjente animasjonsstudioet Studio Ghibli, har Miyazaki oppnådd stor nasjonal og internasjonal suksess. I Vesten er han særlig kjent som regissøren bak de animerte spillefilmene Min nabo Totoro (Tonari no Totoro, 1988) Prinsesse Mononoke (Mononoke-hime, 1997) og Chihiro og heksene (Sen to Chihiro no kamikakushi, 2001).

Chihiro og heksene vant Gullbjørnen ved Filmfestivalen i Berlin i 2002 og Oscar for beste animasjonsfilm i 2003. I Japan hadde filmen i mange år rekorden for den bestselgende kinofilmen noensinne.

Grunnet sin lange og suksessrike karriere innen animasjon, og det faktum at flere av de animerte spillefilmene hans er familievennlige, har Miyazaki av mange blitt kalt «Japans Walt Disney»— en tittel han selv ikke nødvendigvis setter så stor pris på.

Miyazaki har forsøkt å pensjonere seg gjentatte ganger, men kommer stadig tilbake for å regissere eller produsere filmer eller skrive manus for Ghibli. Hans nyeste filmprosjekt ved Studio Ghibli er den animerte spillefilmen Gutten og hegren (Kimi-tachi wa dō ikiru ka), som hadde premiere på japanske kinoer i 2023. Blant flere andre priser, vant den Oscar og Golden Globe for beste animerte spillefilm, og BAFTA for beste animerte film.

Før Studio Ghibli

Miyazaki var interessert i animasjon fra ung alder, og begynte sin animasjonskarriere ved det japanske animasjonsstudioet Toei Animation i 1963. Ved Toei møtte han Isao Takahata (1935–2018), som han kom til å samarbeide med mange ganger i løpet av sin karriere. Takahata ble en av grunnleggerne av Studio Ghibli. Ved Toei møtte Miyazaki dessuten sin mentor Yasuo Ōtsuka (1931–2021), som hadde stor innvirkning på Miyazakis arbeid.

På 1960-tallet, 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet, før Studio Ghibli ble startet opp i 1985, arbeidet Miyazaki lenge som animatør og senere manusskribent og regissør på animerte TV-serier og filmer ved animasjonsstudioer som A-Pro, Toei Animation, Nippon Animation, TMS Entertainment og Topcraft.

Miyazaki jobbet blant annet for A-Pro på TV-serien Lupin III (1971–1972), den aller første av flere animerte TV-serier som har blitt laget basert på den kjente tegneserien Lupin III, av den japanske tegneseriekunstneren Monkey Punch (Katō Kazuhiko, 1937–2019). Tegneserien er igjen basert på den franske forfatteren Maurice LeBlancs (1864 – 1941) fortellinger om «gentlemanstyven» Arsène Lupin.

TV-serien Lupin III bestod av 23 episoder, og Hayao Miyazaki fungerte som regissør på noen episoder, mens han ellers delte regiansvaret med Isao Takahata. Dette arbeidet ledet senere til at Miyazaki fikk regissere sin første animerte spillefilm, Arséne Lupin og slottet Cagliostro (Rupan Sansei: Kariosutoro no shiro, 1979).

I den siste tiden før Studio Ghibli ble etablert, hadde Miyazaki og Takahata suksess med den animerte Nausicäa – prinsessen fra vindens dal (Kaze no tani no Nausicäa, 1984), som de laget mens de arbeidet ved det japanske animasjonsstudioet Topcraft i Tokyo. Filmen var skrevet og regissert av Miyazaki, basert på hans manga med samme navn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg