Harry Meier Koritzinsky

Faktaboks

Harry Meier Koritzinsky
Født
25. juli 1900, Kristiania (Oslo)
Død
23. juni 1989

Artikkelstart

Harry Meier Koritzinsky var en norsk jødisk forstander og talsperson, økonom og forfatter. Han var Det Mosaiske Trossamfunds sekretær i nesten tjue år før andre verdenskrig, og menighetens forstander mellom 1946 og 1975.

Oppvekst, familie og utdanning

Harry Koritzinsky ble født i Oslo den 25. juli 1900. Familien var jødisk, faren innvandret fra Russland, mens moren var født i Sverige. Han var utdannet innen økonomi, og ble cand.oecon. i 1924. Før dette hadde han en eksamen fra Krigsskolen og hadde vært vernepliktig offiser. Han var gift med Rut Selma (født Dolowitz, 1905–1987), og sammen hadde de tre barn.

Koritzinsky drev i forretningsbransjen, med import og engroshandel av klokker.

Jødisk liv

I tillegg viet han mye av sitt voksne liv til jødisk historie, religion og kultur i Norge. I 1922 utga han boken Jødernes historie i Norge og han samlet også en oversikt over sin egen familie i Slektsregister over familiene Lapidus, Nissalowitz og Schwartzman, som han fikk trykket i 1946. I tillegg etablerte han og virket som redaktør for Hatikwoh et månedlig tidsskrift for jødene i Norge, utgitt mellom 1929 og 1939.

Hans far, Ruben Koritzinsky, var svært aktiv i Det Mosaiske Trossamfund (DMT) i Oslo, og Harry Koritzinsky arvet engasjementet. Han var sekretær for menigheten mellom 1922 og 1941, og i 1946 ble han dens forstander og talsperson. Dette vervet hadde han fram til 1975, da han gikk av med pensjon.

Under andre verdenskrig

Under andre verdenskrig klarte han å flykte til Sverige med familien sin, og han ble etter hvert sjef ved flyktningkontoret der. I forkant av deportasjonene av de norske jødene hadde han, som DMTs sekretær, mye kontakt med de nazistiske myndighetene. Marte Michelet har i sin bok Den største forbrytelsen (2014), om det norske holocaust, kritisert ham, som representant for DMT, for å være vel samarbeidsvillig med den nazistiske okkupasjonsmakten og for ikke å ha varslet de norske jødene da det begynte å storme rundt dem i oktober 1942. Imidlertid mener historiker Bjarte Bruland at Michelets påstander vitner om en manglende forståelse for hva som var realitetene: Gestapos framgangsmåter og det jødiske miljøets begrensede handlingsalternativer under okkupasjonen.

Etterkrigsliv

Harry Koritzinsky fikk Kongens fortjenestemedalje i gull i 1971 for sin innsats i det jødiske livet i Norge, samt for samfunnsmessig virksomhet generelt. Han døde i 1989.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bruland, Bjarte, Holocaust i Norge. Registrering, deportasjon, tilintetgjørelse, Oslo 2017
  • Michelet, Marte, Den største forbrytelsen. Ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust, Oslo 2014

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg