Harry Meier Koritzinsky

Faktaboks

Harry Meier Koritzinsky
Født
Død

Harry Koritzinsky var Det Mosaiske Trossamfunds sekretær i nesten to tiår før andre verdenskrig, og menighetens forstander mellom 1946 og 1975.

Oppvekst, familie og utdanning

Harry Koritzinsky ble født i Oslo den 25. juli 1900. Familien var jødisk, faren innvandret fra Russland mens moren var født i Sverige. Han var utdannet innen økonomi, og ble cand. oecon. i 1924. Før dette hadde han en eksamen fra Krigsskolen og hadde vært vernepliktig offiser. Han var gift med Rut Selma f. Dolowitz, og sammen hadde de tre barn.

Koritzinsky drev i forretningsbransjen, med import og engroshandel av klokker.

Jødisk liv

I tillegg viet han mye av sitt voksne liv til jødisk historie, religion og kultur i Norge. I 1922 utga han boken Jødernes historie i Norge og han samlet også en oversikt over sin egen familie i Slektregister over familiene Lapidus, Nissalowitz og Schwartzman, som han fikk trykket i 1946. I tillegg etablerte han og virket som redaktør for Hatikwoh et månedlig tidsskrift for jødene i Norge, utgitt mellom 1929 og 1939.

Hans far, Ruben Koritzinsky, var svært aktiv i Det Mosaiske Trossamfund (DMT) i Oslo, og Harry Koritzinsky arvet engasjementet. Han var sekretær for menigheten mellom 1922 og 1941, og i 1946 ble han dens forstander og talsperson. Dette vervet hadde han fram til 1975, da han gikk av med pensjon.

Under andre verdenskrig

Under andre verdenskrig klarte han å flykte til Sverige med familien sin, og han ble etter hvert sjef ved flyktningkontoret der. I forkant av deportasjonene av de norske jødene hadde han, som DMTs sekretær, mye kontakt med de nazistiske myndighetene. Marte Michelet har i sin bok om det norske Holocaust kritisert ham, som representant for DMT, for å være vel samarbeidsvillig med den nazistiske okkupasjonsmakten og for ikke å ha varslet de norske jødene da det begynte å storme rundt jødene i oktober 1942. Imidlertid mener historiker Bjarte Bruland at Michelets påstander vitner om en manglende forståelse for hva som var realitetene; Gestapos framgangsmåter og det jødiske miljøets begrensede handlingsalternativer under okkupasjonen.

Etterkrigsliv

Harry Koritzinsky fikk Kongens fortjenestemedalje i gull i 1971 for sin innsats i det jødiske livet i Norge, samt for samfunnsmessig virksomhet generelt. Han døde i 1989.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Litteratur

  • Bjarte Bruland, Holocaust i Norge. Registrering, deportasjon, tilintetgjørelse, Oslo 2017
  • Marte Michelet, Den største forbrytelsen. Ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust, Oslo 2014

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg