Faktaboks

Erik Valkendorf

Erik Walkendorf

Født
1465, Danmark
Død
28. november 1522, Roma
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Virke
Erkebiskop
Familie

Foreldre: Aksel Valkendorf til Glorup (død 1483) og Margrete Ulfeldt.

Farbror til Christoffer Valkendorf (1525–1601).

Erik Valkendorf
Erik Valkendorf var en av Christian 2s fremste rådgivere. Da Christian skulle gifte seg med Elisabeth, forsøkte Valkendorf å overtale Christian til å avslutte forholdet til elskerinnen Dyveke. Erik Valkendorf treffer Sigbrit Willums og Dyveke på Bergens torv i 1507, maleri av Eilif Peterssen, 1876.
Av .

Erik Valkendorf, dansk-norsk geistlig. Han var erkebiskop av Nidaros fra 1510 til sin død i 1522.

Etter teologisk utdannelse i Tyskland ble Valkendorf omkring 1490 ansatt i kongens kanselli, og innehadde også flere geistlige embeter. Fra rundt 1500 var han sekretær (kansler) hos hertug Christian (senere kong Christian 2), som sammen med faren, kong Hans, fikk kurien i Roma til å utnevne ham til norsk erkebiskop i 1510. Utnevnelsen av Valkendorf til erkebiskop var ledd i kongemaktens politikk for å styrke kontrollen med Norge. Erkesetet var det innenlandske maktsentrumet i Norge i denne perioden.

Erik Valkendorf viste seg imidlertid som mye mer kirkens mann enn kongens mann. Han tok initiativet til de første liturgiske bøker beregnet for hele landet, nemlig Missale Nidrosiense og Breviarium Nidrosiense, begge trykt i 1519. Valkendorf gjennomførte også en storstilt restaurering av oktogonen i Nidarosdomen.

I sine siste leveår kom han i et skarpt motsetningsforhold til kongemakten på grunn av uenighet om kirkens handelsvirksomhet, den kirkelige skattefriheten og den geistlige domsmakten. Erik Valkendorf reiste til Roma for å legge fram saken sin for paven, men døde der før han hadde fått gjort dette.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Erik Valkendorf

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg