Erik Valkendorf var en av Christian 2s fremste rådgivere. Da Christian skulle gifte seg med Elisabeth, forsøkte Valkendorf å overtale Christian til å avslutte forholdet til elskerinnen DyvekeErik Valkendorf treffer Sigbrit Willums og Dyveke på Bergens torv i 1507, maleri av Eilif Peterssen, 1876.

Erik Valkendorf av Eilif Peterssen/Wikimedia Commons. Falt i det fri (Public domain)

Erik Valkendorf, dansk-norsk geistlig. Etter teologisk utdannelse i Tyskland ble han omkring 1490 ansatt i kongens kanselli, og innehadde også flere geistlige embeter. Fra ca. 1500 var han sekretær (kansler) hos hertug Christian (senere Christian 2), som sammen med faren, kong Hans, fikk kurien i Roma til å utnevne ham til norsk erkebiskop i 1510. Utnevnelsen var ledd i kongemaktens politikk for å styrke kontrollen med Norge. Erkesetet var det innenlandske maktsentrumet i Norge i denne perioden.

Erik Valkendorf viste seg imidlertid som mye mer kirkens mann enn kongens mann. Han tok initiativet til de første liturgiske bøker beregnet for hele landet, nemlig Missale Nidrosiense og Breviarium Nidrosiensebegge trykt i 1519. Erik Valkendorf gjennomførte også en storstilt restaurering av oktogonen i Nidarosdomen.

I sine siste leveår kom han i et skarpt motsetningsforhold til kongemakten på grunn av uenighet om kirkens handelsvirksomhet, den kirkelige skattefrihet og den geistlige domsmakt. Erik Valkendorf reiste til Roma for å legge fram saken sin for paven, men døde der før han hadde fått gjort dette.

  • Norsk biografisk leksikon 2. utg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.