Hamar domkirke

Kirkeruinen på Domkirkeodden.
Kirkeruinen på Domkirkeodden
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Hamar domkirke. Kirkeruinen på Domkirkeodden med vernebygget i glass som ble reist 1998.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hamar domkirke fra 1866.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Hamar domkirke er en langkirke fra 1866 i sentrum av Hamar by, Innlandet fylke.

Kirken ble reist som følge av at Hamar på nytt fikk bystatus i 1849 og gjenoppsto som selvstendig bispedømme i 1864. Dermed ble det besluttet å reise en ny domkirke (i stedet for Gamle Hamar domkirke), som ble oppført av den lokale byggmesteren Herman Frang etter tegninger av den tyske arkitekten Heinrich Ernst Schirmer. Altertavle av Henrik Sørensen. Den nye domkirken er en nygotisk langkirke med vesttårn, bygd av tegl.

Kirken er bispekirke i Hamar bispedømme, som hovedsakelig omfatter Innlandet fylke, og har plass til 500 personer.

Domkirkeruinene på Hamar

Domkirkeruinene på Domkirkeodden er det som er igjen av den gamle Hamar domkirke, som ble påbegynt i 1152, og sto ferdig omkring 1200. Ruinene har en karakteristisk profil på midtskipets sørvegg som har vært et symbol for Hamar. Domkirkeruinene er en del av Anno museum, som ligger på Hamar.

Kirken ble bygd etter at Hamar ble gjort til bispesete i 1152. I første halvdel av 1300-tallet ble den påbygd. Ved svenskenes herjinger i 1567 ble kirken brent, og på 1600-tallet falt det meste av bygningen over ende. Ruinen ble senere brukt som steinbrudd, men midtskipets sørvegg ble stående.

Bevaring

I 1987 ble det utlyst en nasjonal arkitektkonkurranse for å designe en overdekning av ruinen for å redde den fra ytterligere forfall. Konkurransen ble vunnet av arkitektene Lund og Slaatto, og bygget ble fullført i 1998.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Dette er ikke Hamar domkirke. Hamar domkirke ligger midt i byen og ble bygd i 1866: http://www.kirken-hamar.no/Kirker/Hamar-domkirke
Det som omtales her, er middelalderens domkirke i Hamarkaupangen.
Kunne denne artikkelen romme både middelalderens og dagens kirker?

svarte Nina Aldin Thune

Artikkelen bør kanskje omhandle den nåværende kirken. og denne kan være et underavsnitt eller en ny artikkel. Jeg er enig i at dette er misvisende slik det står.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg