Halvor Heyerdahl Rasch

Faktaboks

Halvor Heyerdahl Rasch
Født
8. januar 1805, Mustorp i Eidsberg, Østfold
Død
26. august 1883, Kristiania (nå Oslo)
Halvor Heyerdahl Rasch, foto 1875.

Artikkelstart

Halvor Heyerdahl Rasch var en norsk naturforsker og en pioner i anvendt zoologi.

Han var professor i zoologi ved Universitet i Oslo. Som ivrig jeger og sportsmann var Rasch en av stifterne av Centralforeningen for Udbredelse af Legemsøvelser og Vaabenbrug (1861). Hans bok Jagten i Norge (1845) ble grunnlaget for jaktloven av 4. august samme år.

Rasch var en banebryter i Skandinavias ferskvannsfiskerikultur og ga ut opplysningsskrifter om husdyroppdrett, østersavl og biavl.

Betydning for norsk jaktlovgivning

Rasch var av den oppfatning at jakten var viktig som næringsvei. Men utnyttelsen av viltressursene måtte bedres gjennom en rasjonell forvaltning, ved at aktuelle fredningsbestemmelser ble innført etter zoologiske prinsipper. Blant annet var innføringen av fredningstider viktig. Rasch var kommet til den konklusjon at utsletting av rovviltet ikke lenger hadde noen berettigelse i naturen.

Sammen med J.B. Barth og lektor Platou ble den første norske og moderne viltforvaltningsloven ført i pennen. Den ble sanksjonert av Kong Oscar I i 1845 i Stockholm. Rasch stod også bak «Lov angaande utryddelse af Rovdyr og Fredning af annet Vildt» av juni 1863.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg