Håheller

Håhelleren, hytta og helleren.

Artikkelstart

Håheller er en ubetjent turisthytte i Setesdalsheiane. Hytta drives av DNT Sør (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Valle, Agder, 888 meter over havet.

Håhelleren ligger ca. 1 kilometer fra fylkesvei 450 (Brokke-Suleskar). Fra turisthytta går det merkede sommerruter til Øyuvsbu, Gaukhei og Taumevatn.

Navnet

kommer fra norrønt og betyr høy. En heller er et krypinn under en stein. Hytta har navnet etter den høye helleren like ved.

Historikk

Den gamle ferdselsveien mellom Sirdal og Setesdal passerer den imponerende Håheller, og i mange århundrer ga den også ly til folk som dro forbi. Sannsynligvis på 1700-tallet bygde folk fra Brokke i Setesdal en enkel fiskebu like nedenfor helleren. I 1814 bosatte to ektepar fra Setesdal seg på plassen. Den første tiden bodde de i fiskebua, men etter hvert inngikk de en husmannskontrakt med grunneieren, dro opp tømmer på vinterføre og laftet seg hus. Som motytelse gjette de bondens kyr når det var på fjellbeite om sommeren. Håhellerfolket dyrket poteter, drev jakt og fiske og tjente også litt på å tilby overnattingsplass og mat til forbipasserende. Ekteparene holdt ut livet ved Håhelleren til 1844, da flyttet de til Setesdalen og tok med seg husene.

Statens fjellstue

Mange reisende klaget på at de nå manglet losji på strekningen, og i 1867 satte Staten opp nye bygninger på de gamle grunnmurene. En sirdøl ble ansatt som oppsitter på fjellstua. Den ble utvidet i 1912 og var i drift som Statens fjellstue til 1950. Da ble den revet og veimyndighetene satte opp en ny fjellstue. På dette tidspunktet var det imidlertid stort sett slutt på den gamle ferdselen over fjellet og det var helst sauegjetere og turister som besøkte hytta. I 1967 startet en stor kraftutbygging i området og det ble anlagt vei fra Suleskar til Rosskreppfjorden. Veien ble ført videre frem til Setesdal i 1990. I 1987 ga veimyndigheten Håhellerhytta i gave til daværende Kristiansand og Opland Turistforening som fylte 100 år. De pusset opp hytta og driver den som ubetjent turisthytte med åtte sengeplasser.

Kart

Håheller
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg