Faktaboks

Gunnar Sandberg Birch
Født
3. mai 1894, Selbu
Død
7. oktober 1942, Falstad
Gunnar Sandberg Birch
Gunnar Sandberg Birch
Av /Trondheim Byarkiv.
Lisens: CC BY 2.0

Gunnar Sandberg Birch var en norsk forretningsmann fra Selbu. 7. oktober 1942, under unntakstilstanden i Midt-Norge under andre verdenskrig, ble han henrettet som ett av de ti sonofrene i Trøndelag.

Birch arbeidet etter utdanning på handelsskoler i banker både i Norge og England, til han fikk ansettelse i Forretningsbanken i Trondheim, da denne åpnet 1918. Ti år senere ble han bankens kontorsjef, og i 1930 dens administrerende direktør. Under hans ledelse ble Forretningsbanken den største privatbanken nordenfjelds.

Birch markerte tidlige avstand til den tyske okkupasjonsmakten, og med sin ledende posisjon i næringslivet og byen ble han en torn i øyet på NS-ledelsen og det tyske sikkerhetspolitiet. Allerede i mars 1942 var Birch blant 52 nordmenn som ble arrestert som gisler og sendt til Falstad fangeleir. Da han slapp ut igjen ble det forlangt at han tok permisjon fra banken, hvorpå Trondheims kommissariske NS-ordfører ble innplassert i hans sted.

Birch bodde deretter for det meste i barndomsbygda Selbu. Her ble han del av den aktive motstandsbevegelsen, sammen med blant annet Morset-familien. Birch ble arrestert hjemme i Selbu på ettermiddagen 6. oktober. Tyskerne hadde tidligere på dagen oppsøkt hans bopelStrinda, og pleiesønnen ringte da Birch i Selbu og advarte ham; likevel benyttet han ikke anledningen til å flykte.

Birch ble først bragt til Gestapo-hovedkvarteret i Misjonshotellet, og derfra til Falstad fangeleir. Han ble henrettet sammen med de ni andre sonofrene ved daggry 7. oktober 1942.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg