Guðmundur Daníelsson

Faktaboks

Guðmundur Daníelsson
Født
4. oktober 1910, Holt i Mýrdalshreppur
Død
6. februar 1990, Selfoss

Artikkelstart

Guðmundur Daníelsson var en islandsk forfatter og lærer.

Guðmundur debuterte i 1933 med diktsamlingen Ég heilsa þér (Jeg hilser deg). Det er imidlertid med sine mange romaner og novellesamlinger at han står frem som en av Islands mest produktive og populære forfattere i nyere tid.

Den første prosaboken, romanen Bræðurnir i Grashaga (Brødrene i Grashagi), kom i 1935. Siden fulgte en rekke romaner med motiv fra bondemiljø, historiske og psykologiske romaner, noveller og fortellinger som alle holder seg innen en konvensjonell fortellertradisjon.

Blant hans viktigste romaner er den psykologisk spennende Blindingsleikur (1955, oversatt til norsk som Blindebukk, 1977), en fortelling fra folkevandringstiden, Sonur minn Sinfjötli (1961, oversatt til norsk som Sonen min Sinfjøtle, 1973), fortellingen om en dansk-islandsk kjøpmannsfamilie, Húsið (Huset, 1963) og et psykologisk studium av nåtidsmennesket i Járnblómið (Jernblomsten, 1972).

Guðmundur Daníelssons siste roman, Óskin er hættuleg (Det er farlig å ønske, 1989) kom ut kort tid før han døde.

Guðmundur Daníelsson skrev også teaterstykker, reiseskildringer, samtalebøker og memoarer, og forfattet også bøker om laksefiske.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg