Gravity Probe B

Gravity Probe B, amerikansk satellitt skutt opp av NASA 20. april 2004. I en 640 kilometers polbane bruker satellitten fire uhyre nøyaktige gyroskoper til verifisering av Albert Einsteins teori om at rom og tid påvirkes i nærvær av legemer med stor masse. To ulike konsekvenser skal observeres – hvordan rom og tid blir en tanke fordreid av Jorden, og hvordan Jordens rotasjon i en nesten umerkelig grad trekker rom-tid med seg.

De fire gyroskopene er bygd opp rundt kvartskuler med diameter på 3,8 cm og polert til en nøyaktighet på 40 atomlag. Ytterst er de belagt med niob. Kulene roterer 10 000 omdreininger i minuttet i et kammer med en veggklaring på bare 0,025 mm. Hele instrumentpakken er omgitt av en 2441 liters termos fylt med flytende helium, som sørger for en temperatur på 1,8 grader kelvin. Dermed blir niobbelegget superledende, slik at det oppstår en magnetisk indikator kalt et londonmoment (etter den teoretiske fysikeren Fritz London).

Etter en lang og omstendelig oppstart og kontroll i bane ble det vitenskapelige arbeidet startet opp 27. august 2004. Gravity Probe B er bygd av Lockheed Martin rundt en instrumentlast utviklet ved Stanford University. Data mottas ved bakksestasjoner i Poker Flats, Alaska, Svalbard, Norge, og Wallops, USA.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg