Godøysundet, sund i Tysnes kommune, Hordaland, mellom Stora (1,3 km2) og Vetla (0,7 km2) Godøya, nord for Tysnesøya. Vest i sundet ligger Godøysundøya (0,1 km2) som via et par mindre øyer har veiforbindelse med Tysnesøya. Stedet har tradisjonelt vært et sentrum for seilsport og er et mye besøkt feriested; likeledes er stedet et mye benyttet mål for fritidsbåtene i området.

På Godøysundsøya er det et gammelt handelssted (Godøysund) som fra siste del av 1500-tallet helt frem til omkring 1800 hadde stor trelast-eksport, særlig til Skottland. Dette sammen med økt sjøfart generelt bidro til at Godøysund tidlig også fikk gjestgiveri. Med fremveksten av dampskips-trafikken på 1800-tallet fikk stedet fast stopp på sambandet mellom Bergen og Hardanger. I siste halvdel av 1800-tallet ble det stor vekst i turisttrafikken, først og fremst fra utlandet, og særlig etter byggingen av Godøysund Fjordhotell i 1883. På 1900-tallet økte trafikken fra Bergensområdet betydelig.

Siden 2000 har hotellet ikke vært i drift, og eiendommen har skiftet eier flere ganger. Godøysunds fremtid er per 2017 derfor uklar, ikke minst fordi det mangler en endelig reguleringsplan for området.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

4. juli 2017 skrev Sverre Olav Lundal

Godøysund Fjordhotell har ikkje vore i drift sidan år 2000. Det har vore nokre forsøk på få til ny drift, men dei har ikkje lukkast

5. juli 2017 skrev Geir Thorsnæs

Takk for innspill. Opplysningene dine viser at artikkelen antagelig vil tjene på å bygges ut noe. Jeg har derfor utvidet beskrivelsen av Godøysunds geografi og historie, og vært mer presis om den uavklarte situasjon med hensyn til fremtidig bruk.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.