Tysnesøya er den største øya i Tysnes kommune i Sunnhordland, Vestland fylke, og ligger mellom Bjørnafjorden i nord og Hardangerfjorden i sør. Øya har et areal på 198,3 kvadratkilometer med omkring 2690 innbyggere (2023). Landskapet er bergrikt i nord med fjell opp til 752 meter over havet (Tysnessåta). Særlig i nordøst og i sør er landskapet åpnere og frodigere med jordbruksområder og atskillig skog.

Der er bro over Lukksundet mellom østsiden av Tysnesøya og fastlandet (fylkesvei 549). Tysnesøya har ellers broforbindelse med de to andre av kommunes tre store øyer, Reksteren i vest (fylkesvei 5086) og Skorpo i sør (fylkesvei 5042).

Nordvest på Tysnesøya ligger tettstedet og kommunesenteret Uggdal (Uggdalseidet), i kommunens største tettsted, Våge.

I 1884 falt det meteoritter over Våge på Tysnesøy. Den største fikk navnet Tysnesøy-meteoritten og veide 19 kilogram. Til sammen falt det da 21,7 kilogram stein over øya.

Kart

Tysnesøya
Tysnesøya
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg