Professor Germain Henri Hess (1802-50)

. Begrenset gjenbruk

Germain Henri Hess, født i Sveits, russisk kjemiker, professor i kjemi ved Det teknologiske institutt i Sankt Petersburg fra 1831 til sin død. Han ble født i Geneve, men vokste opp i Sankt Petersburg fra han var tre år.

Hess ble utdannet lege ved universitetet i Tartu og tok en doktorgrad der i 1825. Han studerte ikke bare medisin men også kjemi og geologi. Emnet for doktorgraden var kjemisk analyse av mineralvann i Russland og deres bruk i medisin. Etter studiet dro han på en måneds besøk til Jöns Jacob Berzelius, og de holdt senere kontakt. Hess åpnet praksis i Irkutsk, men slo seg ned i sin hjemby i 1830 da han ble medlem av vitenskapsakademiet der. Han fortsatte sitt arbeid som kjemiker og analyserte bl. a. steinsalt fra Irkutsk, vannet i Neva og naturgass fra Baku. Han oppdaget nye mineraler og bestemte sammensetningen av et koboltmineral (Co3O4).

Fra 1832 underviste han også bergkandidater, lærere og soldater. Han skrev flere lærebøker i kjemi som ble brukt helt til 1860-årene da de ble erstattet av lærebøkene til Dmitri Ivanovitsj Mendelejev.

I 1838 startet Hess på de arbeidene som har gjort ham berømt. I 1840 publiserte han det som senere ble kalt Hessloven: varmen (ΔH se entalpi) opptatt eller avgitt i en kjemisk reaksjon er uavhengig av om reaksjonen skjer direkte eller gjennom to eller flere delreaksjoner. Hessloven brukes særlig til å bestemme varmeutvekslingen (ΔH) for reaksjoner som vanskelig kan bestemmes direkte. Hessloven følger fra det faktum at entalpien H er en tilstandsfunksjon dvs at ΔH er uavhengig av hvordan reaksjonen fra reaktanter til produkter skjer.

Hess fremsatte loven før Julius Robert von MayerJames Prescott Joule og Hermann Helmholtz foreslo at energien i verden er konstant (se termodynamikk). Det var først Wilhelm Ostwald i sin lærebok fra 1887 som ga kreditt til Hess for den innsats han hadde gjort.

Hess døde allerede i 1850, bare 48 år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.