Faktaboks

Germain Henri Hess
Født
26. juli 1802, Geneve, Sveits
Død
30. november 1850, St. Petersburg

Germain Henri Hess var en russisk kjemiker, professor i kjemi ved Det teknologiske institutt i Sankt Petersburg fra 1831 til sin død. Han ble født i Genève, men vokste opp i Sankt Petersburg fra han var tre år.

Hess ble utdannet lege ved universitetet i Tartu og tok en doktorgrad der i 1825. Han studerte ikke bare medisin men også kjemi og geologi. Emnet for doktorgraden var kjemisk analyse av mineralvann i Russland og deres bruk i medisin. Etter studiet dro han på en måneds besøk til Jöns Jacob Berzelius, og de holdt senere kontakt. Hess åpnet praksis i Irkutsk, men slo seg ned i sin hjemby i 1830 da han ble medlem av vitenskapsakademiet der. Han fortsatte sitt arbeid som kjemiker og analyserte blant annet steinsalt fra Irkutsk, vannet i Neva og naturgass fra Baku. Han oppdaget nye mineraler og bestemte sammensetningen av et koboltmineral (Co3O4).

Fra 1832 underviste han også bergkandidater, lærere og soldater. Han skrev flere lærebøker i kjemi som ble brukt helt til 1860-årene da de ble erstattet av lærebøkene til Dmitri Ivanovitsj Mendelejev.

Hessloven

I 1838 startet Hess på de arbeidene som har gjort ham berømt. I 1840 publiserte han det som senere ble kalt Hessloven: varmen (ΔH se entalpi) opptatt eller avgitt i en kjemisk reaksjon er uavhengig av om reaksjonen skjer direkte eller gjennom to eller flere delreaksjoner.

Hessloven brukes særlig til å bestemme varmeutvekslingen (ΔH) for reaksjoner som vanskelig kan bestemmes direkte. Hessloven følger fra det faktum at entalpien H er en tilstandsfunksjon dvs at ΔH er uavhengig av hvordan reaksjonen fra reaktanter til produkter skjer.

Hess fremsatte loven før Julius Robert von Mayer, James Prescott Joule og Hermann Helmholtz foreslo at energien i verden er konstant (se termodynamikk). Det var først Wilhelm Ostwald i sin lærebok fra 1887 som ga kreditt til Hess for den innsats han hadde gjort.

Hess døde allerede i 1850, bare 48 år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg