Faktaboks

Gerda Grepp
Født
26. mai 1907, Fana
Død
29. august 1940
Gerda Grepp ved fronten utenfor Malaga, januar/februar 1937
Av /Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Gerda Grepp var en norsk krigsjournalist og pressefotograf. Hun arbeidet som journalist for Arbeiderbladet og ble den første norske kvinnen til å rapportere fra Den spanske borgerkrigen. Hun var spesielt opptatt av å fortelle ofrenes historier, som ofte var kvinner og deres barn. Hun fortsatte å fortelle deres historier også etter at borgerkrigen var over.

Den spanske borgerkrigen var pionertiden for pressefotografer. Selv om Grepp har blitt løftet frem som journalist i senere tid, har hennes rolle som fotograf blitt glemt.

Bakgrunn og utdannelse

Begge foreldrene hennes var profilerte personer i arbeiderbevegelsen. Faren, Kyrre Grepp, var leder av Arbeiderpartiet fra 1918 til 1922, og moren Rachel Grepp var journalist.

Rachel Grepp var opptatt av likestilling og kvinners frihet og oppmuntret datteren til å gå sine egne veier. 16 år gammel sluttet Gerda Grepp på gymnaset og startet på kurs i journalistikk i regi av Arbeiderpartiet. Året etter dro hun til Wien for å studere språk og politikk. Her ble hun del av et internasjonalt miljø av sosialister og kommunister. Hun reiste tilbake til Norge i 1933 og oppholdt seg i flere perioder på tuberkulosesanatorier.

Fotografisk praksis

I 1936 reiste Grepp til Paris og ble en del av et miljø som samlet seg i kampen mot fascismen i Spania. I september 1936, dro hun inn i Spania. Først til Barcelona og deretter Madrid. Hun skrev om bombingen av Madrid som ble krigshistoriens første store terrorangrep mot sivile kvinner, menn og barn.

Den spanske borgerkrigen var den første krigen hvor kvinner slapp til som reportere, og som endret krigsjournalistikken totalt. Tidligere hadde reporterne kun rapportert om antall bomber og politikk, mens nå fortalte de om menneskeskjebner.

Flere av reportasjene hennes fra denne tiden ble publisert i Arbeiderbladet og andre sosialdemokratiske aviser i Norden. Mye av det ble sensurert av de spanske myndighetene. I tillegg til å skrive reportasjer, leste Grepp nyhetsmeldinger på radio.

I januar 1937 rykket Francos styrker nærmere byen Malaga. Selv om de fleste krigsreporteren reiste, ble Grepp igjen for å dokumentere Francos inntog, og Malagas fall. Tusenvis av mennesker flyktet til nabobyen Almeida, men ble massakrert av bombene til Franco på veien. Nederlaget i kampen mot Franco førte til et fysisk og psykisk sammenbrudd for Grepp.

Sommeren 1937 reiste Grepp tilbake til Norge og i regi av den norske Hjelpekomiteen for Spania reiste hun rundt både i Norge og Sverige og fortalte om behovet for å hjelpe det spanske folk. Hun drev lobbyvirksomhet mot den internasjonale ikke-intervensjonsavtalen samtidig som hun samlet inn penger til det som senere skulle bli Norsk Folkehjelp.

Grepp ønsket å gjenoppta rollen som krigsreporter og reiste til Paris i 1938. Men på grunn av en forverring i helsen sin, dro hun hjem til Norge. Hun døde av tuberkulose 2 år senere, kun 33 år gammel.

Bøker

  • Moen, Jo Stein & Sæther Rolf (2009). Tusen dager. Oslo, Gyldendal.
  • Vislie, Elisabeth (2016). Ved fronten: Gerda Grepp og den spanske borgerkrigen. Oslo, Pax Forlag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg