Seiche er stående svingninger av vannet i helt eller delvis innelukkede bassenger. Vannmassen flytter seg rytmisk fra den ene til den andre enden av bassenget med periode på noen minutter eller mange timer. Perioden avhenger av bassengets utforming, lengde og dyp. Fenomenet ble først påvist i Genèvesjøen, men kan opptre overalt i innsjøer og havbukter når likevekten forstyrres, oftest av vind og lufttrykkvariasjoner. I havbukter kan også tsunamier og meteo-tsunamier skape seiche.

Faktaboks

Uttale
sɛʃ

Utslagene er som regel små i innsjøer, men kan bli større og plagsomme i havbukter og havnebassenger. Folk og ting som befinner seg på brygger eller i fjæresteinene kan bli sopt på sjøen, og fortøyde fartøyer kan bli slitt løs.

Formel

For en rektangulær innsjø av lengde L og konstant dybde h gjelder Merians formel for den fundamentale svingeperioden:

\[T = \frac{2L}{\sqrt{gh}}\]

hvor g er tyngdens akselerasjon. Faktoren 2 skyldes at svingningen er sentrert om et punkt midt i innsjøen; vippepunktet, hvor vannstanden hele tiden er null. Bølgelengden for den stående svingningen er derfor 2L. For en havbukt ligger vippepunktet i munningen, slik at L utgjør en fjerdedel av bølgelengden, så da er svingeperioden:

\[T = \frac{4L}{\sqrt{gh}}\]

I Genèvesjøen er T = 74 min, for Lake Superior 480 min.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg