Faktaboks

Évian-les-Bains

Évian

Uttale
evjɑ̃leb'ɛ̃
Hôtel Royal i Évian
Hôtel Royal i Évian
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Évian-les-Bains er en by i Frankrike som befinner seg i departementet Rhône-Alpes, i regionen Auvergne-Rhône-Alpes, ved Genèvesjøen, rett overfor Lausanne. Byen har 8822 innbyggere (2012).

Évian-les-Bains er et kjent kur- og feriested med mineralske kilder. Byen har et stort kasino og er i tillegg kjent for sitt berømte mineralvann (Évian).

Éviankonferansen i 1938

I juli 1938 ble det avholdt en konferanse i Évian-les-Bains som hadde som mål å finne løsninger for å hjelpe jøder fra Tyskland og Østerrike som flyktet fra nazistenes jødeutryddelser (holocaust). Éviankonferansen i 1938, som ble arrangert på initiativ av den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt, resulterte ikke i store forpliktelser fra noen av deltakerlandene, med unntak av Den dominikanske republikk, som var villig til å ta imot et større antall jødiske flyktninger.

Évianavtalen i 1962

Fredsavtalen som førte til at Algerie ble en selvstendig stat 5. juli 1962 ble undertegnet i Évian-les-Bains 18. mars samme år. Forhandlingene mellom den franske regjeringen og representanter fra en provisorisk algerisk regjering begynte i 1961, og den endelige avtalen ble godkjent av folkeavstemninger både i Frankrike og Algerie i 1962.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg