Tshwane

Pretoria ble hovedstad i Sør-Afrikas i 1910. Byen skiftet navn til Tshwane på 2000-tallet, men Pretoria er fortsatt navnet på en bydel i Tshwane. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Tshwane er hovedstad i Sør-Afrika. Byen ligger omkring 50 kilometer nordøst for Johannesburg, 1400 meter over havet, og har 2,9 millioner innbyggere (2011).

Faktaboks

Også kjent som
The City of Tshwane Metropolitan Municipality

Tshwane har mange arbeidsplasser innen tjenesteytende næringer. For øvrig har byen en del industri, blant annet jern- og stålindustri, næringsmiddel-, metallvare- og kjemisk industri. Det er flere universiteter, det eldste grunnlagt i 1873, en rekke høyskoler og vitenskapelige institutter, og vitenskapsakademi. Videre finnes naturhistorisk og kulturhistorisk museum, observatorium, zoologisk hage og flere monumenter, blant annet Voortrekkermonumentet sør for bysenteret. Tshwane har anglikansk katedral og store regjeringsbygninger.

Historie

Byen ble grunnlagt som Pretoria i 1855 og oppkalt etter boerlederen A. Pretorius (1799–1853). I 1860 ble byen hovedstad i provinsen Transvaal, og fra 1910 i Sør-Afrika. Byen ble på 2000-tallet omdøpt til Tshwane. Pretoria er nå navnet på en bydel i Tshwane.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg