Faktaboks

Tshwane
The City of Tshwane Metropolitan Municipality
Pretoria

Pretoria ble hovedstad i Sør-Afrikas i 1910. Byen skiftet navn til Tshwane på 2000-tallet etter sammenslåing med nabokommuner. Pretoria brukes idagsom benevnelse på sentrum i storbykommunen Tshwane. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Tshwane er hovedstad og storbykommune i Sør-Afrika. Den ble opprettet etter en sammenslåing i 2000 av Pretoria og omkringliggende kommuner. Byen ligger omkring 50 kilometer nordøst for Johannesburg, 1400 meter over havet, og har rundt 3,6 millioner innbyggere (2019). Det er den tredje største byen i Gauteng-provinsen etter Johannesburg og Ekurhuleni.

Tshwane har mange arbeidsplasser innen tjenesteytende næringer. For øvrig har byen en del industri, blant annet jern- og stålindustri, næringsmiddel-, metallvare- og kjemisk industri. Det er flere universiteter, det eldste grunnlagt i 1873, en rekke høyskoler og vitenskapelige institutter, og vitenskapsakademi. Videre finnes naturhistorisk og kulturhistorisk museum, observatorium, zoologisk hage og flere monumenter, blant annet Freedom Park til minne om afrikansker frigjøringsledere og Voortrekkermonumentet til minne om folkevandringene blant afrikanderne. Tshwane har anglikansk katedral og store regjeringsbygninger.

Historie

Byen ble grunnlagt som Pretoria i 1855 og oppkalt etter boerlederen A. Pretorius (1799–1853). I 1860 ble byen hovedstad i provinsen Transvaal, og fra 1910 i Sør-Afrika. Byen ble på 2000-tallet omdøpt til Tshwane etter sammenslåing med nabokommuner. Pretoria benyttes nå som navnet på sentrum i Tshwane.

Demografiske, sosiale og politiske forhold

Av byens 1,1 millioner husholdninger lever omlag 190 000 i skur (2019). En tredjedel av befolkninga lever under fattigdomsgrensen. De aller fleste av disse tilhører den afrikanske befolkningen som utgjør 3/4 av byens innbyggere (basert på folketellingsdata fra 2011). Omlag 20 prosent er hvite.

ANC er det dominerende politiske partiet, men det mistet sitt rene flertall ved kommunevalget i 2016. Ved valget i 2021 gikk det ytterligere tilbake og fikk snaut 35 prosent av stemmene. Democratic Alliance fikk 32 prosent og styrer byen i en skjør koalisjon som støttes av Economic Freedom Fighers (10,7 prosent) og to mindre partier (Freedom Front+ (7,8 prosent) med forankring blant konservative hvite, og utbrytere fra Democratic Alliance i Action SA med 8,6 prosent).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg