Faktaboks

Witwatersrand
eller The Rand
Uttale
witwˈatersrand

Witwatersrand er et høydedrag i Sør-Afrika, på det sørafrikanske platå, innenfor provinsene North-West og Gauteng.

Fjellområdet strekker seg 300 km øst–vest. Største høyde er 1800 moh. Witwatersrand er en av Jordens eldste formasjoner, og er svært mineralrikt med blant annet verdens største forekomst av gull. Området er betydelig industrialisert, og det ligger en rekke byer her, blant annet Johannesburg. Hjertet av afrikansk gullgruve-industri finnes i Johannesburg-området og strekker seg over i Free State-, North-West og Mpumalanga provinsene.

Navnet brukes ofte om byene Johannesburg og Ekurhuleni og områdene øst og vest for disse.

Geologi

Området utgjør et geologisk sedimentasjonsbasseng. Berggrunnen består av prekambrisk konglomerat og sandstein. Sedimentene er avsatt i grunthav- eller kystmiljø. Forvitringsprodukter av avsetningene er transportert med elver til et nytt, resyklert sedimentasjonsbasseng slik at metallene er oppkonsentrert.

Historisk har Witwatersrand vært verdens største produsent av gull. Gullforekomstene ble først påvist nær Johannesburg i 1886. Gullet forekommer i tynne bånd. Gruvene er opptil 3050 meter dype. Savukagruven er verdens dypeste gullgruve på 3777 meter.

Selv om mange av gruvene er uttømt i dag, produserer Witwatersrandforekomsten fremdeles mesteparten av Sør-Afrikas totale uttak. På midten av 1970-tallet kom 40 prosent av verdens gull herfra. Siden har nye gruver i andre land blitt åpnet og Sør-Afrika er idag en mindre leverandør.

Utvinningsvolumet har også vært sterkt fallende. I 2020 var volumet nede i knapt 100 tonn gull og Sør-Afrika ramlet ut av listen over verdens ti største produsenter. Gauteng-provinsen har 159 gruver hvorav 44 er gullgruver (2021). De er store arbeidsplasser, og står for nær en tredjedel av av provinsens eksport-inntekter. De svarer likevel bare for 6 prosent av provinsens totale inntekter; finans- og industri-sektoren er nå langt viktigere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg