Witwatersrand

Artikkelstart

Witwatersrand, høydedrag i Sør-Afrika, på det sørafrikanske platå, innenfor provinsene North-West og Gauteng.

Faktaboks

Uttale
witwˈatersrand
Også kjent som
eller The Rand

Fjellområdet strekker seg 300 km øst–vest. Største høyde er 1800 moh. Witwatersrand er en av Jordens eldste formasjoner, og er svært mineralrikt med blant annet verdens største forekomst av gull. Området er betydelig industrialisert, og det ligger en rekke byer her, blant annet Johannesburg. Hjertet av afrikansk gullgruve-industri finnes i Johannesburg-området og strekker seg over i Free State-provinsen.

Navnet brukes ofte om by- eller industriområdet.

Geologi

Området utgjør et geologisk sedimentasjonsbasseng. Berggrunnen består av prekambrisk konglomerat og sandstein. Sedimentene er avsatt i grunthav- eller kystmiljø. Forvitringsprodukter av avsetningene er transportert med elver til et nytt, resyklert sedimentasjonsbasseng slik at metallene er oppkonsentrert.

Nesten halvparten av alt gull i verden kommer fra Witwatersrand. Forekomsten ble først påvist nær Johannesburg i 1886. Gullet forekommer i tynne bånd. Gruvene er opptil 3050 meter dype. Savukagruven er verdens dypeste gullgruve på 3777 meter.

Selv om mange av gruvene er uttømt i dag, produserer Witwatersrandforekomsten fremdeles mesteparten av Sør-Afrikas og også mesteparten av verdens totale uttak. I 1998 ble det utvunnet 474 tonn gull (20 prosent av verdensproduksjonen), som var det laveste siden 1956. Sølv og iridium er biprodukter, og området har også kullgruver.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg