Faktaboks

Gaute Moe

Gaute Arnkværn Moe

Født
16. juni 1972, Hamar
Gaute Moe.
Gaute Moe.
Av .

Gaute Moe er en tegneserieskaper og togfører fra Lørenskog, bosatt på Skøyenåsen i Oslo. Han har siden 2008 skrevet rundt 350 historier om Donald Duck og andre Disney-figurer, noe som han gjør han til den mest produktive norske serieskaperen innenfor Disney-universet, fulgt av Arild Midthun med sine 155 historier (2022). I boken Norsk Donald 7 (2023) slås det fast at Moe alene står for mer enn halvparten av de norske Donald-historiene gjennom tidene.

Bakgrunn og Donald-debut

Da Gaute Moe i 2008 solgte sine første Donald-manus til Egmont og ble ansatt som togfører i Sporveien i Oslo, hadde han lagt bak seg en yrkeskarriere som minnet om Donald Duck i all sin allsidighet. Han hadde vært skogsarbeider, postbud, ansatt på Vinmonopolet og gardinbrettfabrikk, og i første halvdel av 1990–årene jobbet han fulltid som tegneserieskaper. Moe skrev, tegnet og gjorde forefallende kontorarbeid i humorbladet Stupido (1991–1998), den drøyere konkurrenten til Pyton.

I 2008 klarte Moe å selge inn ideer til sju énsidere med Donald og Skrue McDuck til det norske Donald Duck & Co-bladet. Samme år førte en global finanskrise til nedskjæringer i mediekonsernet Egmont, noe som blant annet førte til redusert frilansbudsjett for Donald-redaksjonen og dermed en tapt mulighet for Moe.

Nederlandske arbeidsmetoder

Skissemanus til Pinocchio-julehistorien «The Toy Boy» fra 2012, som ble tegnet av spanske José Ramón Bernado og utgitt året etter. Den kom på norsk som «Den nye tredukken» i Walt Disney's julehefte i 2016.
.

Gaute Moe ga ikke opp Donald-drømmen, og i 2009 kontaktet han Donald Duck-redaksjonen i det nederlandske forlaget Sanoma Uitgevers. I Nederland har ukebladet Donald Duck siden 1952 vært blant landets mest populære blad.

Dessuten har redaksjonen helt siden 1960-årene dyrket frem en lang rekke lokale talenter. Da Moe tok kontakt, ble rundt 35 prosent av tegneseriene produsert lokalt, og redaksjonen jobbet også på et vis som passet Moe godt. Der den skandinaviske Donald-redaksjonen opererer med et synopsis som først skal godtas, fulgt opp av ferdigskrevne og nøye redigerte tekstmanus, kjøper Sanoma inn skissemanus – eller storyboards.

Dette vil si at Moe skriver og tegner sine manus, inkludert forslag til sidelayout og bildeutsnitt. Til å begynne med skrev han bare Donald-historier, men etter at han fikk en lang liste med figurer som kunne brukes i det nederlandske Donald-bladet, kom han opp med historier om gårdsgåsen Guffen, husmusene Gus og Jack, ekornene Snipp og Snapp og musene Bernard og Bianca samt Disneys adopterte eventyrfigurer: Snehvit, Peter Pan, Robin Hood, Ariel og Pinocchio.

Han trives også med å skrive korte historier, holder seg som regel innenfor en ramme fra en til åtte sider.

Norsk gjennombrudd

Gaute Moe og Arild Midthuns «Neste stasjon Fjollenkollen!» (2023) ble en suksess.
Gaute Moe og Arild Midthuns Neste stasjon Fjollenkollen! (2023) ble en suksess.
Gaute Moe og Arild Midthuns «Neste stasjon Fjollenkollen!» (2023) ble en suksess.
Av .

Moes debut i norske Donald Duck & Co var en historie om hunden Bolivar, i 2011s første nummer av ukebladet, og siden er det blitt oversatt en jevn strøm historier. Mange av hans historier om andre Disney-figurer er uaktuelle for det norske Donald-bladet, men siden 2015 har han også levert skissemanus til Egmont fordi Sanomat refuserte en fortelling med begrunnelsen «dette er en typisk Egmont-historie».

I 2023 fikk han et gjennombrudd i den norske offentligheten, med den Arild Midthun-tegnede historien «Neste stasjon Fjollenkollen!», om Skrues forsøk på å kjøpe T-banen i Oslo, eller Fjonslo som byen heter i den norske oversettelsen. Her fikk Moe en sjelden mulighet til å kombinere sine to yrkeskarrierer, ved å legge handlingen til Linje 1 til Frognerseteren, ruten han selv kjører oftest. Midthun kvitterte med å tegne en karikert T-banefører Moe inn i historien – som gris.

Historien fikk bred oppmerksomhet, det fulgte også med et «duckifisert» T-banekart over Fjonslo, og Donald Duck & Co nummer 11/2023 ble raskt et samlerobjekt i Oslo-området.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg