Skrue McDuck

Skrue McDuck
Av .

Artikkelstart

Skrue McDuck er en amerikansk tegneseriefigur skapt av Carl Barks i historien «Jul på Bjørnefjell» (1947), på grunnlag av en figur i en Walt Disney-film laget i 1943.

Faktaboks

Etymologi
engelsk uncle Scrooge

Verdens rikeste and

Omslaget til et amerikansk Skrue McDuck-blad fra 1958, tegnet av Carl Barks
Uncle Scrooge #21, DELL 1958
Av /Disney.

«Onkel Skrue» blir ofte så kalt etter hans slektsforhold til Donald Duck. Ifølge et slektstre skissert av Carl Barks har Skrue to søstre, Matilda og Hortense, siden tatt opp som faktiske figurer i serier av Don Rosa (kalt «Penny» og «Lillegull» i norske oversettelser). Det er Skrues yngre søster Hortense/Lillegull som er Donalds mor.

Skrue er født i Skottland, er ekstremt gjerrig og sparsommelig og kjent som verdens rikeste mann, med en formue han blant annet oppbevarer i kontanter og edelstener i en pengebinge, muligens flere, midt i Andeby, og han bader gjerne i kontantene som om det var et svømmebasseng.

Utvikling

Etter hvert forandret Barks gnieren fra gretten bifigur til eventyrlysten hovedperson, og da han i 1952 fikk sitt eget tegneserieblad i USA førte det til at Barks begynte å skrive historier der Skrue gradvis ble mer sympatisk, eventyrlysten og vital.

Siden han har forretningsinteresser over hele verden kunne Barks også sende ham til eksotiske steder, gjerne sammen med Donald og de tre nevøene. Mange av historiene om Skrue har referanser til hans ungdom.

Biografien

Don Rosa laget i 1994-1996 Skrues biografi som tegneserien The Life and Times of Scrooge McDuck. Ifølge Rosa var Skrue født i 1867 og døde i 1967. I tillegg finnes Jack Chalkers Informal Biography of Scrooge McDuck (1974).

Skrue heter på engelsk Scrooge, et navn Barks lånte fra Charles Dickens' fortelling A Christmas Carol, hvor hovedpersonen er den gjerrige Ebenezer Scrooge.

I 2013 plasserte økonomimagasinet Forbes Skrue på toppen av sin liste over verdens rikeste fiksjonsfigurer, med en anslått formue på 65,4 milliarder dollar, foran dragen Smaug (Hobbiten), Carlisle Cullen (Twilight) og Tony «Iron Man» Stark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg