Gao Xingjian

Aschehoug. Begrenset gjenbruk

Gao Xingjian, kinesisk forfatter; bosatt i Frankrike fra 1987, fransk statsborger fra 1998; også kjent som billedkunstner. Han studerte fransk i Beijing, og har oversatt verker av flere franske forfattere til kinesisk. Da kulturrevolusjonen kom i slutten av 1960-årene, ble han sendt ut på landsbygda til omskolering. Fra 1979 av kunne han få verkene sine publisert. Boken En foreløpig drøftelse av moderne fiksjonsteknikk (1981) avstedkom en voldsom «modernisme»-debatt, og Gao ble satt under overvåking.

Som dramatiker er han påvirket av vestlig modernisme, men har også hentet mye fra tradisjonelle kinesiske teaterformer. Skuespillet Alarmsignal ble en stor suksess i Beijing i 1982, mens det absurdistiske Bussholdeplassen (1983), som er sterkt inspirert av Becketts Mens vi venter på Godot, ble fordømt under en kampanje mot «åndelig forurensning». Også Villmannen (1985) var kontroversielt, og i 1986 ble Den andre bredden forbudt. Gao drog på en lang reise i provinsen Sichuan, dels for å komme bort fra myndighetenes trakassering. I 1987 kom han til Frankrike, hvor han ble innvilget politisk asyl etter massakrene på Tian'anmen-plassen i Beijing i 1989. Samme år utgav han skuespillet Flukten, og siden har verkene hans vært forbudt i Kina.

I den stort anlagte romanen Åndefjellet (1990; norsk overs. 2002) skildrer han et menneskes søken etter sine røtter, og etter indre fred og frihet. Et menneskes hellige bok (2000; norsk overs. 2004) kan sees som en oppfølger. Her tar han et kraftig oppgjør med grusomhetene under kulturrevolusjonen. I 2000 ble Gao Xingjian tildelt Nobelprisen i litteratur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.