Kent Nagano

Faktaboks

Kent Nagano
Kent George Nagano
Født
22. november 1951, Berkeley, California, USA
Av /pr2classic.de.

Artikkelstart

Kent Nagano, amerikansk dirigent, som er en av de sentrale dirigentene i sin generasjon. Nagano er generalmusikkdirektør for Staatsoper Hamburg siden 2015 og har 2006–2020 vært sjefdirigent for Montreal Symfoniorkester.

Bakgrunn og utdannelse

Nagano er født og oppvokst i California med besteforeldre som innvandret fra Japan. Han studerte sosiologi og musikk ved University of California i Berkeley. Nagano ble dirigent for Berkeley Symfoniorkester i 1978, en posisjon han beholdt helt til 2009.

Nagano studerte videre ved San Francisco State University, med Roger Nixon som lærer i komposisjon, og ved École Normale de Musique i Paris. I Berkeley fattet han interesse for Olivier Messiaens musikk, og han ble etter hvert en nær venn av Messiaen og hans kone Yvonne Loriod. Nagano hjalp til med ferdigstillelsen av det store operaprosjektet Saint François d’Assise, som Seiji Ozawa ledet urfremførelsen av i Paris i 1983.

Karriere

Nagano innledet sin internasjonale dirigentkarriere for alvor da han i 1982 ledet innspillinger av Frank Zappas orkestermusikk med London Symfoniorkester. Han ble assistent for Seiji Ozawa ved Boston Symfoniorkester, og i 1984 vakte han oppsikt da han tok over en fremførelse her av Gustav Mahlers niende symfoni.

Nagano har hatt en rekke fremskutte posisjoner i europeisk og nord-amerikansk musikkliv. Han var musikksjef for operaen i Lyon i 1989–1998 og for Hallé Orchestra i Manchester i 1992–2000. Han var musikksjef for Deutsches Symponie-Orchester Berlin i 2000–2006.

I 2006 overtok han stillingen som sjefdirigent for Montreal Symfoniorkester, etter at orkesteret hadde vært gjennom en konfliktfylt periode. Dette ble et vellykket samarbeid som også ga seg utslag i turnéer og plateinnspillinger.

Samtidig overtok Nagano den prestisjetunge stillingen ved Bayerische Staatsoper i München i 2006. Her ledet han en rekke store oppsetninger, ikke minst av operaer av Richard Wagner og Richard Strauss. Han hadde denne posten til 2013, da han ble avløst av Kirill Petrenko. Nagano gikk videre til Staatsoper Hamburg hvor han har vært musikksjef siden 2015.

I 2010 ledet Nagano en konsertant fremførelse av Richard Strauss’ komiske opera Die schweigsame Frau med Oslo-Filharmonien og norske solister i Den Norske Opera & Ballett; dette var første gang denne operaen ble spilt i Norge. Han er fra 2013 første gjestedirigent og kunstnerisk rådgiver ved Göteborgs Symfoniker.

Innspillinger

I sin tid i Lyon ledet Nagano innspillingen av en rekke operaer fra det 20. århundre, blant annet mindre spilte verker som Ferruccio Busonis Doktor Faust, Arlecchino og Turandot, Kurt Weills Seven Deadly Sins og Francis Poulencs Dialogues des Carmélites. Han spilte inn den uferdige Rodrigue et Chimène av Claude Debussy og flere operaer av samtidskomponister.

Med Montreal Symfoniorkester har han gjort en serie innspillinger med verker av Ludwig van Beethoven.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg