Gävle er en by og kommune i Gästrikland i Sverige.

Gävle ligger 180 km nord for Stockholm, på begge sider av Gävleåns utløp i Bottenhavet; 75 451 innbyggere (2016). Byen er administrasjonssenter i Gävleborgs län. Gävle er vei- og jernbaneknutepunkt med en viktig havn. Byen er også skolesenter, den har sentralbibliotek og et rikt kulturliv, blant annet Gävle teater og Symfoniorkester. Flere statlige etater er lokalisert i Gävle, blant annet det svenske kartverket Lantmäteriet. Her ligger også Sveriges jernbanemuseum.

Bydelen nord for Gävleån brant nesten helt ned i 1869, og er gjenoppbygd med regelmessige og brede gater. Bevart er Heliga trefaldighetskyrkan, som i sine eldste deler går tilbake til middelalderen. Her ligger også rådhuset fra 1780-årene (restaurert i 1874). Bysentrum ble betydelig fornyet i 1970-årene.

Hovedgaten Kungsgatan knytter over Kungsbron sammen bydelene nord og sør for elven, som det fører ytterligere fire broer over. Den søndre bydelen har bevart en del eldre trehusbebyggelse, blant annet området Gamla Gefle. Her ligger også slottet, som ble påbegynt i 1583 og nyoppført etter brann i 1750-årene.

Gävle fikk byprivilegier allerede på 1300-tallet, og ble på slutten av 1700-tallet det ledende handelssenter langs norrlandskysten. Åpningen av Gävle–Dala-jernbanen i 1859 gav byen et større omland med tilhørende vekst i handelen, og Gävle var i en periode landets fjerde største by.

Gävle kommune har et areal på 1615 km2 og 99 788 innbyggere (2017).

Kommunen har kalkrik berggrunn i sør, skogkledde moreneområder og myrlandskap i vest. En åsrygg strekker seg gjennom kommunen fra Hedesunda, via Valbo til Gävle og videre mot nord. Det er flere innsjøer i kommunens ytterområder, blant annet Viksjön i nord, Öjaren og Storsjön i vest og Hedesundafjärden og Bramsöfjärden i sør.

Verksted- og skogindustrien er dominerende industrigrener, men det finnes også betydelig næringsmiddelindustri og en del elektroindustri.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.