Faktaboks

Gävle
Etymologi

trolig av gavel 'bergskrent'

Uttale

j'evle

Gävle
Gävle ble nyregulert etter bybrannen i 1869. Omkring aksen Rådhusesplanaden er mange kvartaler nybygd på 1960- og 70-tallet.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Gävle er en by og kommune i Gästrikland i Sverige.

Byen

Gävle ligger 180 km nord for Stockholm, på begge sider av Gävleåns utløp i Bottenhavet. Den har 79 000 innbyggere (2020). Byen er administrasjonssenter i Gävleborgs län.

Gävle er vei- og jernbaneknutepunkt med en viktig havn. Byen er også skolesenter, den har sentralbibliotek og et rikt kulturliv, blant annet Gävle teater og Symfoniorkester. Flere statlige etater er lokalisert i Gävle, blant annet det svenske kartverket Lantmäteriet. Her ligger også Sveriges jernbanemuseum og Sveriges fengselsmuseum. Länsmuseet Gävleborg har kulturhistoriske samlinger fra Gästrikland og Hälsingland.

Bybeskrivelse

Gävle rådhus
Gävle rådhus, oppført 1784-1790, tegnet av Carl Fredrik Adelcrantz.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Bydelen nord for Gävleån brant nesten helt ned i 1869, og er gjenoppbygd med regelmessige og brede gater. Bevart er Heliga trefaldighetskyrkan, som i sine eldste deler går tilbake til middelalderen. Her ligger også rådhuset fra 1780-årene (restaurert i 1874). Bysentrum ble betydelig fornyet i 1970-årene.

Hovedgaten Kungsgatan knytter over Kungsbron sammen bydelene nord og sør for elven, som det fører ytterligere fire broer over. Den søndre bydelen har bevart en del eldre trehusbebyggelse, blant annet området Gamla Gefle. Her ligger også slottet, som ble påbegynt i 1583 og nyoppført etter brann i 1750-årene.

Historikk

Gävle fikk byprivilegier allerede på 1300-tallet, og ble på slutten av 1700-tallet det ledende handelssenter langs norrlandskysten. Åpningen av Gävle–Dala-jernbanen i 1859 gav byen et større omland med tilhørende vekst i handelen, og Gävle var i en periode landets fjerde største by.

Kommunen

Korsnäs
Korsnäsverken (i dag BillerudKorsnäs) i Gävle er et av Sveriges største skogindustriforetak.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Gävle kommune har et areal på 1615 km² og 103 000 innbyggere (2022). En firedel av kommunens innbyggere er bosatt utenfor byen, flest i Valbo syv kilometer vest for bysentrum (6800 innbyggere).

Kommunen har kalkrik berggrunn i sør, skogkledde moreneområder og myrlandskap i vest. En åsrygg strekker seg gjennom kommunen fra Hedesunda, via Valbo til Gävle og videre mot nord. Det er flere innsjøer i kommunens ytterområder, blant annet Viksjön i nord, Öjaren og Storsjön i vest og Hedesundafjärden og Bramsöfjärden i sør.

Verksted- og skogindustrien er dominerende industrigrener, men det finnes også betydelig næringsmiddelindustri og en del elektroindustri.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg