Faktaboks

Friedebert Tuglas
egentlig Friedebert Mikhelson
Uttale
tˈuglas
Født
1886
Død
1971
Siuru

Foto av medlemmene av Siuru fra 1917. Tuglas sitter foran til venstre i bildet.

Bakerst fra venstre: Peet Aren og Otto Krusten. Midtre rad, fra venstre: Artur Adson og Johannes Semper. Foran, fra venstre: Friedebert Tuglas, Marie Under, August Gailit og Henrik Visnapuu.

Av .

Friedebert Tuglas var en estisk forfatter og kritiker.

Liv

Fra 1905 var han sammen med Gustav Suits leder av den litterære gruppen Det unge Estland. Tuglas deltok i den russiske revolusjonen i 1905 og levde deretter i eksil til 1917. Etter hjemkomsten var han med på dannelsen av Siuru, og medvirket avgjørende til opprettelsen av en estisk forfatterforening (1922), der han var formann i fem perioder mellom 1929 og 1940.

Han ble utnevnt til «folkedikter av sovjetrepublikken» i 1946, men falt siden i unåde.

Forfatterskap

Tuglas nådde høyest i sine noveller, og hevet estisk novellekunst opp til et nytt nivå. De åndsretningene som er sterkest representert i forfatterskapet hans, er nyromantikk og symbolisme. Sjarmerende er den selvbiografiske barndomsromanen Lille Illimar (1937). Han skrev glimrende memoarer og reiseskildringer, og står i ettertidens bevissthet som skaperen av disse sjangerne i Estland.

Dessuten var han en betydelig oversetter og litteraturkritiker, med artikler og avhandlinger om estisk og utenlandsk diktning, blant annet Henrik Ibsen og William Shakespeare.

En utgivelse av hans samlede verker ble påbegynt i 1986.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg