Frederik Willem De Klerk

Nobelstiftelsen. Begrenset gjenbruk

Frederik Willem de Klerk er en sørafrikansk tidligere politiker, som var Sør-Afrikas president fra 1989 til 1994. Som president satte han fri Nelson Mandela og styrte avviklingen av det rasistiske apartheid-regimet, noe han fikk Nobels fredspris for i 1993.

F.W. de Klerk er utdannet jurist, og ble valgt til nasjonalforsamlingen for Nasjonalistpartiet (NP) første gang i 1972, og var nasjonalforsamlingens president fra 1985 til 1989. Han hadde også flere ministerposter fra 1978, blant annet innenriksminister fra 1982 til 1985. Han tok over som leder for Nasjonalistpartiet etter P. W. Botha fra 1989, og ble samme år valgt til Sør-Afrikas president.

Som president satte de Klerk i gang en omfattende endringsprosess i landet. Han sørget for at ANC ble anerkjent i 1990, løslot deretter Nelson Mandela og startet forhandlinger med ANC om overgang til flertallsstyre og et demokratisk Sør-Afrika. For dette arbeidet delte de Klerk og Mandela Nobels fredspris 1993.

Etter de frie valgene 1994 ble Mandela president mens de Klerk ble utnevnt til annen visepresident i den nasjonale samlingsregjeringen. Nasjonalistpartiet trakk seg fra regjeringen 1996, og de Klerk gikk av som partileder 1997, og trakk seg samtidig tilbake fra politikken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.