Frederik Willem de Klerk

Faktaboks

Frederik Willem de Klerk
Født
18. mars 1936

Frederik Willem De Klerk

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Frederik Willem de Klerk er en sørafrikansk tidligere politiker, som var Sør-Afrikas president fra 1989 til 1994. Som president satte han fri Nelson Mandela og styrte avviklingen av det rasistiske apartheid-regimet, noe han fikk Nobels fredspris for i 1993.

Politisk karriere

F.W. de Klerk er utdannet jurist, og ble valgt til nasjonalforsamlingen for Nasjonalistpartiet (NP) første gang i 1972, og var nasjonalforsamlingens president fra 1985 til 1989. Han hadde også flere ministerposter fra 1978, blant annet innenriksminister fra 1982 til 1985. Han tok over som leder for Nasjonalistpartiet etter P. W. Botha fra 1989, og ble samme år valgt til Sør-Afrikas president.

Avviklingen av apartheid

Som president styrte F. W. de Klerk avviklingen av apartheid. Her er han sammen med Nelson Mandela (til venstre), som etterfulgte de Klerk som president, og ANCs sjefsforhandler Cyril Ramaphosa (til høyre), som ble Sør-Afrikas president i 2018.

Som president satte de Klerk i gang en omfattende endringsprosess i landet. Han sørget for at ANC ble anerkjent i 1990, løslot deretter Nelson Mandela og startet forhandlinger med ANC om overgang til flertallsstyre og et demokratisk Sør-Afrika. For dette arbeidet delte de Klerk og Mandela Nobels fredspris 1993.

Etter de frie valgene 1994 ble Mandela president mens de Klerk ble utnevnt til annen visepresident i den nasjonale samlingsregjeringen. Nasjonalistpartiet trakk seg fra regjeringen 1996, og de Klerk gikk av som partileder 1997, og trakk seg samtidig tilbake fra politikken.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg