National Party

Artikkelstart

National Party, Nasjonalistpartiet (NP), var et politisk parti i Sør-Afrika. Partiet ble stiftet i 1914 av general James Barry Munnik Hertzog, og samlet oppslutning blant afrikaaner-befolkningen (boerne). Ved valget i 1924 ble NP det største partiet og Hertzog statsminister. NP vant også valget i 1948 og dannet regjering. Partiet vant senere alle valg frem til de første frie valgene 1994. I 2000 gikk partiet inn i Democratic Alliance.

Faktaboks

Uttale
nˈæʃənəl pˈa:ti
Også kjent som

afrikaans Nasionale Party

Nasjonalistpartiet, NP

Det var etter NPs valgseier i 1948, under statsministrene Daniel Malan, Johannes Strijdom, Hendrik Verwoerd og Balthazar Vorster, at apartheidlovene ble utvidet og satt i system. Den forsiktige reformprosessen fra midten av 1970-årene møtte motstand innad i partiet, og førte til to avskallinger til høyre: i 1969 stiftet en gruppe utbrytere Herstigte (gjenreiste) Nasionale Party (HNP); i 1980 ble det dannet en annen utbrytergruppe, Conservative Party (CP). Begge gikk inn for rendyrket apartheid, og ved valget i 1987 ble CP det største opposisjonspartiet i parlamentet, med 22 representanter.

Etter at partileder og statspresident Pieter W. Botha trakk seg i 1989 og ble avløst av Frederik W. de Klerk (president 1989–1994, partileder 1989–1997), ble det igangsatt en radikal reformprosess som førte til at apartheid ble avskaffet og de første frie valg i landets historie gjennomført i 1994. Forut for valget deltok NP i forhandlinger om ny grunnlov, og partiet tok plass i den nasjonale overgangsregjeringen som ble dannet under ledelse av African National Congress (ANC) i 1994. De Klerk ble samtidig en av to visepresidenter. Ved valget i 1994 fikk NP 20,4 prosent av stemmene og 82 (av 400) representanter i parlamentet, og ble det største opposisjonspartiet.

I 1996 trakk NP seg ut av regjeringen og ble formelt den offisielle opposisjonen, og de Klerk avgikk som visepresident. Gjennom en endring av statuttene i 1990 foretok NP et symbolsk så vel som formelt brudd med fortiden, og åpnet partiet for medlemmer fra alle raser. I 2000 gikk partiet inn i den nye partigrupperingen Democratic Alliance.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg