Faktaboks

Francisco de Miranda

Sebastián Francisco de Miranda y Rodríguez Espinoza

Uttale
mirˈanda
Født
28. mars 1750, Caracas, Venezuela
Død
14. juni 1816, Cádiz, Spania
Levetid - kommentar
66 år
Francisco de Miranda
Francisco de Miranda
Av /𝒲.

Francisco de Miranda var en militær leder og skribent som spilte en viktig rolle i Venezuelas uavhengighet.

Francisco de Miranda ble født i dagens Venezuela, men forlot landet da han var 21 år og oppholdt seg i USA og Europa til han var 56. Han deltok i den nordamerikanske uavhengighetskrigen, ble brigadegeneral i den franske revolusjonshæren og søkte støtte for Sør-Amerikas uavhengighet i flere land, særlig USA og England.

I 1806 ledet han en mislykket militær invasjon i Venezuela, i den hensikt å frigjøre landet fra kolonimakten Spania. Da Venezuela erklærte seg uavhengig i 1810 vendte de Miranda tilbake og ble utnevnt til general og valgt som representant til den grunnlovsgivende forsamlingen.

I april 1812 ble Francisco de Mirando utnevnt til Venezuelas statsoverhode. Han ble avsatt og fengslet to måneder senere og døde i fengsel i 1816. Etter de Miranda overtok Simón Bolívar som leder for uavhengighetskampen i Venenzuela og Colombia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg