Faktaboks

Forsvarets etterretningshøgskole

FEH

Forsvarets etterretningshøgskole er en av Forsvarets militære høyskoler, og tilbyr bachelorutdanning innen etterretning og språkutdanning. Skolen ble opprettet i 1954, og er underlagt sjefen for Etterretningstjenesten (E-tjenesten).

Forsvarets etterretningshøgskole ligger rett ved E-tjenestens hovedkvarter i Lutvann leir ved Østmarka i Oslo.

Oppdrag

Forsvarets etterretningshøgskole gjennomfører felles etterretningsopplæring, kombinert med befalsutdanning, og utdanner etterretningsbefal med språk og kulturforståelse på bachelornivå. Utdanningstilbudet inkluderer kurs knyttet til opptreden under frihetsberøvelse, også for personell utenfor Forsvaret. FEH tilbyr påbyggingsstudium innen etterretning på bachelornivå for erfarne etterretningsoperatører.

Studenter ved skolen må gjennomgå en krevende opptaksprøve, med strenge fysiske og psykiske krav, og krav om sikkerhetsklarering på høyt nivå. De som fullfører utdanningen er garantert jobb innen etterretningsvirksomheten, de fleste i Etterretningstjenesten og Etterretningsbataljonen, eller i Forsvarets spesialstyrker.

Skolen driver også forskning med og for etterretningsprofesjonen gjennom Senter for etterretningsstudier (SES).

Historikk

Forsvarets etterretningshøgskole har faglige røtter tilbake til Forsvarets språkkurs i russisk, som først ble avholdt i 1954. I 1955 ble Etterretnings- og sikkerhetsvingen med Kavaleriets øvingsavdeling på Trandum opprettet; i 1958 flyttet til Gardeleiren på Huseby. I 1959 ble denne og språkkursene slått sammen som Hærens skole i etterretnings- og sikkerhetstjeneste.

Fra 1970 ble skolen omgjort til en fellesinstitusjon underlagt Forsvarssjefen, da som Forsvarets skole i etterretnings- og sikkerhetstjeneste, med tilhold på Akershus festning. Skolen flyttet til Lutvann leir i 1978.

Nåværende navn ble tatt i bruk fra 2014, etter at skolen var blitt akkrediert som høyskole året før.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg